Netanyahu tot Ban Ki-moon: Gaza is geen bezet land

Tijdens het bezoek van de secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon aan Jeruzalem was er een openlijke confrontatie met premier Netanyahu. Ki-moon had Israël opgeroepen om zijn nederzettingenbeleid te veranderen, en hij had Jeruzalem verantwoordelijk gesteld voor het conflict met Hamas in de Gazastrook. ‘Er is geen Israëlische bezetting in Gaza, geen enkele centimeter,’ antwoordde Netanyahu. Israël heeft de Gazastrook in 2005 volledig ontruimd.

Ban Ki-moon riep Israël op tot hernieuwing van het vredesproces met de Palestijnen. Hij eiste van de regering in Jeruzalem, de beperkingen voor de Gazastrook te verlichten en om met nederzettingen-activiteiten voorbij de Groene Lijn in Jeruzalem te stoppen. ‘Ik ben zeer bezorgd over de recente aankondigingen, om de nederzettingen in Oost-Jeruzalem uit te breiden. Dit is een duidelijke schending van het internationaal recht,’ zei de secretaris-generaal.

Vanuit Israëlisch gezichtspunt is Jeruzalem de ondeelbare hoofdstad van de Joodse Staat, daarom wordt, gezien de huidige woningnood in de hoofdstad, ook in alle stadsdelen gebouwd, stelt de regering. Dat is ook de mening van de burgemeester van de hoofdstad, Nir Barkat.

Benjamin Netanyahu wees er tijdens een gezamenlijke persconferentie met Ban Ki-moon op, dat het geweld van de Hamas-terroristen, waaronder de raketaanvallen op Israëlische burgers, de Gaza-oorlog van deze zomer heeft veroorzaakt. Hamas wil Israël vernietigen en ‘elke Israëli, elke Jood, doden. U hoeft alleen maar hun Handvest te lezen – daarin zeggen ze dat heel duidelijk.’

Ban Ki-moon bezoekt vandaag Gaza en wil zich daar persoonlijk overtuigen van de vernielingen die het Israëlische leger daar heeft aangericht. Dat levert gegarandeerd emotionele foto’s op, die de hele wereld rondgaan.

NAI.