Netanyahu: We mogen bouwen in Jeruzalem

• Abbas wil zitting Veiligheidsraad tegen ‘Israëlische aanvallen’, en verbod op bouwen voorbij ‘Groene Lijn’,
• Netanyahu: We mogen bouwen in Jeruzalem,
• Geen vrede zonder wederzijdse erkenning,
• ‘VN, classificeer Hamas als terroristische organisatie’,
• ‘Harder optreden tegen rellen in Jeruzalem’

De Palestijnse president Machmoud Abbas heeft een speciale bijeenkomst van de Veiligheidsraad gevraagd. Hij vraagt ​​om een ​​internationale interventie om de ‘Israëlische aanvallen’ in Jeruzalem te stoppen, evenals de ‘aanvallen’ door ‘Joodse kolonisten’ op de Al-Aqsa Moskee. De Palestijnen willen tevens bereiken, dat de Verenigde Naties Israël verbieden woningen te bouwen voorbij de ‘Groene Lijn’.

Dit werd tegengesproken door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu (foto): ‘We hebben het volste recht om te bouwen in Jeruzalem.’ Bij de opening van de winterzittingen van het Israëlische parlement benadrukte Netanyahu, dat ‘geweld tegen ons niet het gevolg is van bouwactiviteiten in Jeruzalem.’ Het geweld komt vooral voort uit de wens van de vijanden van Israël, ‘dat we hier niet moeten zijn.’

De premier bekritiseerde, dat de Palestijnen hun eigen Staat eisten, zonder dat vrede en veiligheid zijn gegarandeerd. ‘Ze vragen onze terugtrekking, hun recht op terugkeer en de verdeling van Jeruzalem. Ze weigeren echter de elementaire voorwaarde voor vrede tussen de twee naties. Wederzijdse erkenning ‘

Ondertussen steunt Jordanië het Palestijnse verzoek voor een speciale zitting van de Veiligheidsraad. Het koninkrijk heeft op dit moment een zetel in dit VN-orgaan. De Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Judeh noemde de Israëlische bouwplannen in de Palestijnse gebieden ‘een klap in het gezicht voor de internationale inspanningen om de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen weer op gang te brengen.’

Israëlische diplomaten zijn een tegenaanval van plan: ze willen de Verenigde Naties vragen, Hamas officieel te classificeren als terroristische organisatie. Israëlische functionarissen willen momenteel in New York in gesprek komen met hooggeplaatste vertegenwoordigers van de internationale gemeenschap, om hen te informeren over de bouw van terreurtunnels, het misbruiken van mensen als schild en de beschieting van Israëlische burgers door Hamas.

Terwijl politici en diplomaten verhitte gesprekken voeren, zorgen gemaskerde Arabische relschoppers weer voor onrust in de Israëlische hoofdstad. Maandag waren er weer gewelddadige rellen tegen politieagenten in de Arabische wijken Silwan, Ras al-Amud en Isawiya.

Burgemeester, Nir Barkat van Jeruzalem klaagde voor de Knesset-commissie voor Binnenlandse Zaken, dat al voor de militaire operatie ‘Sterke Rots’ er ongeveer 200 incidenten per maand waren in Jeruzalem, waarbij stenen naar Joodse instellingen werden gegooid. Intussen is dit opgelopen tot 5000 incidenten per maand. ‘Het gooien van stenen naar auto’s is levensbedreigend, evenals de brandbommen die naar Joodse huizen in Arabische wijken worden gegooid.’

Knessetlid Miri Regev, voorzitter van de commissie, riep op tot harder optreden van de veiligheidsdiensten: ‘Oost-Jeruzalem is een onderdeel van onze hoofdstad. Relschoppers in Jeruzalem moeten hetzelfde worden behandeld als relschoppers in Taibeh of Tel Aviv.’

NAI.