Palestijnen riepen vandaag ‘Dag van Woede’ uit

De Israëlische veiligheidsdiensten hebben vandaag toegegeven aan de enorme druk en de Tempelberg toch opengesteld voor mannen en vrouwen boven 50 jaar. Oorspronkelijk zou het terrein om veiligheidsredenen donderdag en vrijdag gesloten blijven, na de moordaanslag op de Joodse activist Yehuda Glick.

Palestijnse jongeren rellen in de Jeruzalemse wijk van Abu Tor. Hier woonde de man die Yehuda Glick neerschoot.Palestijnse jongeren rellen in de Jeruzalemse wijk van Abu Tor. Hier woonde de man die Yehuda Glick neerschoot.

Dit leidde tot gewelddadige protesten van de omliggende Arabische staten; Jordanië beschuldigde Israël van ‘staatsterrorisme’, dat het vredesverdrag met zijn land in gevaar brengt. De Egyptische grootmoefti Abdel-Karim Allam verweet Israël een aanval op islamitische gevoeligheid en een ruwe schending van internationale overeenkomsten.

De Fatach-partij van de Palestijnse president Abbas heeft deze vrijdag tot ‘dag van woede’ verklaard, en ‘zijn strijders en het Palestijnse volk’ gevraagd om steun voor ‘de Al Aqsa moskee in bezet Jeruzalem’. Doel zou zijn het verzet van de Palestijnen tegen elke aanval op de islamitische heilige plaatsen duidelijk te maken. De ontheiliging van de Al Aqsa moskee is het verklaren van een religieuze oorlog tegen het Palestijnse volken de Aabische islamitische landen.

Rabbi Yehuda Glick is nog niet buiten levensgevaar, maar zijn toestand is gestabiliseerd, berichtte het Jeruzalemse ziekenhuis waar hij werd geopereerd.

De vermoedelijke dader, Mu’taz Hijazi (32) had ongeveer elf jaar in de gevangenis doorgebracht na een aantal brandstichtingen in scholen en Joodse woonhuizen. Hij is donderdag begraven. Op de officiële Facebook-pagina van de Fatach-partij wordt hij geëerd als ‘heldhaftige martelaar van Jeruzalem’.

Een familielid van Hijazi vertelde Israëlische media: ‘Wij zijn trots op iedereen die een kolonist doodt. De oorlog tussen de Joden en Arabieren is een religieuze oorlog, en ik ben niet verbaasd dat Glick werd beschoten’. Maar zijn familie beweerde, dat hij helemaal niets met de aanslag te maken had, maar in plaats daarvan door de politie was vermoord.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry veroordeelde de aanslag op Glick, die ook Amerikaans staatsburger is. Kerry riep beide partijen op om uiterst terughoudend te zijn, er mogen geen provocerende acties en toespraken zijn. De historische status quo op de Tempelberg moet worden gehandhaafd.

Intussen gaat het Arabische geweld tegen de Joden in Jeruzalem onverminderd door. In Oost-Jeruzalem werd de auto van een Joodse bestuurder door Arabische jongeren bekogeld met veel stenen. De 24-jarige bestuurder kon te voet vluchten. ‘Ik dank God dat ik het overleefd’, zei hij.

Door stenen die naar een bus werden gegooid raakte een ongeveer 70-jarige Joodse passagier lichtgewond. Donderdagavond hadden de Arabische relschoppers in Oost-Jeruzalem barricades gebouwd en vuilnis in brand gestoken. Gemaskerde jongeren hebben meerdere malen de Israëlische politieagenten aangevallen, die traangas inzetten. De politie in Jeruzalem is in de hoogste alarmfase:

NAI.