Schotenwisseling aan grens met Libanon met infiltranten

Aan de noordelijke grens tussen Israël en Libanon zijn zondag schoten gewisseld. Over het verloop van het incident bestaan tegenstrijdige berichten. Het Israëlische leger meldt, dat soldaten het vuur hadden geopend op leden van een terreurcel die Israëlisch grondgebied waren binnengedrongen.

Archieffoto.Archieffoto.

Libanese media melden echter, dat de Israëlische soldaten op een militaire patrouille hadden geschoten die in de buurt van de grens onderweg was. Een Libanese soldaat zou daarbij gewond zijn geraakt. De Libanese troepen zouden vervolgens hebben teruggeschoten. Het incident vond plaats vlak bij de grens tussen Libanon en Israël. Het vredeskorps UNIFIL van de VN onderzoekt het incident.

‘Een Israëlische soldaat identificeerde verschillende personen die op het punt stonden de grens over te gaan. De soldaat opende het vuur met lichte wapens en raakte een van de verdachte personen,’ verklaarde een woordvoerder van het Israëlische leger. ‘De groep vluchtte in noordelijke richting, op Libanees grondgebied. Het incident wordt nu nauwkeuriger onderzocht.’

Het leger vermeldde niet of de personen burgers of terroristen waren. Volgens Israëlische berichten bestond de groep infiltranten uit twee tot drie personen. De vermoedelijke aanvallers waren onderweg in de regio Har Dov. Daar is geen grenshek. Het leger is er niet zeker van of de infiltranten Libanese soldaten of strijders van de militante Hezbollah militie waren.

In 2006 zijn het Israëlische leger en de Libanese Hezbollah militie een maand met elkaar in oorlog geweest. Hezbollah heeft toen duizenden raketten op Israël afgevuurd. Sindsdien zijn er nog maar af en toe incidenten aan de grens geweest. Hezbollah geldt als een zeer goed getrainde militie met grote militaire slagkracht.

NAI.