Stille Intifada in Jeruzalem of reeks aparte incidenten?

Abdelrachman Shaludeh, de terrorist die de gruwelijke aanslag in Jeruzalem pleegde, was actief in sociale netwerken op het internet, waar hij van zijn haat tegen Israël geen geheim maakte. Hij schreef zelfs over zijn wens om mee te werken aan een terreuraanslag.

De dag voordat Shaludeh met zijn auto inreed op een groep mensen bij een tramhalte, waardoor hij een drie maanden oude baby doodde en zeven mensen verwondde, deelde hij een video van de Al Aqsa Brigades op het internet en sprak hij zijn bewondering uit voor de zelfmoordterroristen die daarin worden getoond. Shaludeh was bekend bij de politie en had een strafblad.

Israëlische veiligheidsdiensten verklaarden dat de dader alleen heeft gehandeld. Tevens benadrukten ze, dat het bij de rellen in Jeruzalem niet om een derde intifada gaat. De aanvallen op Joden zouden beperkt zijn tot individuele incidenten, die geen deel zouden uitmaken van een georganiseerde campagne, zoals in de jaren 1987 en 2000 het geval was.

Een bron dicht bij de Israëlische veiligheidskringen, die onbekend wil blijven, vertelde de nieuwsdienst Arutz7 dat de Palestijnen niet geïnteresseerd zouden zijn in een intifada. Er zullen nog wel wat incidenten zijn, maar deze zouden niet centraal georganiseerd zijn.

Ondanks deze commentaren van de regering geloven de inwoners van Jeruzalem niet, dat men het geweld onder controle heeft. De ‘stille intifada’, zoals die wordt genoemd, laat de burgers al maandenlang niet tot rust komen, omdat er dagelijks gewelddadige rellen zijn in Jeruzalem.

Minister van Economische Zaken Naftali Bennett sprak zich het scherpst uit tegen de aanpak van de rellen in Jeruzalem. ‘Deze aanval is slechts één in een lange reeks van terreuraanvallen. In de afgelopen maand waren er meer dan 200 aanvallen met stenen, bommen en brandstichting in Jeruzalem en nauwelijks enige reactie van de regering,’ zei hij.

Als beste antwoord op dit geweld noemde Bennette het veilig stellen van de soevereiniteit van Israël in Jeruzalem. ‘Daarvoor moeten we hier bouwen, want wanneer we huizen bouwen, laten we zien dat we hier zullen blijven. Dat zullen onze vijanden te begrijpen en ons met rust laten.’

Vandaag waren honderden Israëli’s aanwezig bij de begrafenis van de gedode baby, Haya Zissel Braun (opgebaard te zien op de foto). Haar ouders hadden jarenlang gewacht op deze eerste baby. Ze waren op weg naar huis van het gebed bij de Westelijke Muur, toen hun drie maanden oude dochtertje werd vermoord.

Tijdens de begrafenis werd in een andere wijk van Jeruzalem een kleuterschool met stenen bekogeld door gemaskerde Arabieren, evenals de tram, die bijna dagelijks het doelwit is van aanvallen.

NAI.