Stille intifada: vernielingen aan trams, graven en camera

In de Israëlische hoofdstad Jeruzalem blijft het onrustig. De sneltram is nu twee keer aangevallen. In de Oost-Jeruzalemse wijk Shuafat gooiden Arabische jongeren met stenen naar de wagens. Er waren geen gewonden, maar enkele ruiten waren gebroken en de baan werd beschadigd. Grenspolitie, die werd opgeroepen door het beveiligingspersoneel van de tram, arresteerde drie verdachten.

De Jeruzalemse Lightrail is in gebruik sinds 2011, loopt over een afstand van bijna 14 kilometer dwars door de hoofdstad en verbindt de overwegend Arabische wijken met het centrum. De Palestijnse Autoriteit ziet dit als een belemmering voor de aanwijzing van Oost-Jeruzalem als hoofdstad van een Palestijnse Staat. De tram werd al meerdere malen aangevallen door jonge hooligans; tramhaltes in het oostelijke deel van de stad werden in brand gestoken en verwoest.

In een ander incident hebben relschoppers ongeveer 50 grafstenen beschadigd op de Joodse begraafplaats op de Olijfberg in Jeruzalem. Sommige grafstenen zagen er uit ‘alsof iemand had geprobeerd om het hele graf te breken’, zei een politieagent. De omvang van de schade is volgens de politie zo groot, dat de daders gedurende een aantal uren ongemerkt op de Olijfberg moeten zijn geweest.

In het weekeinde deed zich ook een botsing voor tussen de grenspolitie en enkele gemaskerde mannen. Ze hadden geprobeerd om een ​​surveillancecamera te vernietigen, die op de Olijfberg was aangebracht.

Sinds het voorlopige einde van het conflict in de Gazastrook zijn er in Jeruzalem herhaaldelijk aanvallen van Arabische jongeren op Joden en Joodse instellingen. Israëlische media spreken van een ‘stille Intifada’ (opstand). De Jeruzalemse politie verklaarde dat zij alles in het werk stelt om de daders te vinden en te berechten. De politieagenten werden onlangs bekritiseerd omdat ze te weinig zouden doen voor de veiligheid van de Joodse bewoners.

NAI.