Tempelberg is brandpunt van Midden-Oosten conflict

De islamitische Waqf stichting, die de Tempelberg beheert, heeft scherpe kritiek op het bezoek dat de burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat, dinsdag aan de heilige plaats bracht (foto).

Daarmee benadrukte de stichting opnieuw zijn standpunt, dat de Joden geen recht hebben op het terrein waar vroeger de Joodse Tempel stond. Jordanië, dat zichzelf ziet als beschermer van de Al Aqsa-moskee, waarschuwde ook dat het vredesverdrag met Israël in gevaar is, als het aan Joden algemeen wordt toegestaan ​​om op het terrein te bidden.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verzekerde, dat er geen plannen zijn om iets te veranderen aan de huidige status. Niet-moslims mogen enkele uren het terrein bezoeken, religieuze activiteiten zijn hen daar streng verboden. Daar is verzet tegen gekomen: Verschillende religieuze Joodse afgevaardigden hebben opgeroepen tot ‘Godsdienstvrijheid voor Joden in Israël’.
Van islamitische kant werd gezegd dat dit tot een ‘explosie van geweld’ zou leiden. Al weken roepen Arabische leiders ertoe op, de Al Aqsa moskee te beschermen en niet toe te staan ​​dat deze zou worden ‘ontheiligd’ door Joden – en naar hun mening is het al genoeg als er Joden in de omgeving zijn.

Burgemeester Barkat had duidelijk gemaakt, dat hij zich tijdens zijn bezoek aan de Tempelberg wil laten informeren over de huidige situatie, om de verschillende aspecten en problemen beter te kunnen begrijpen.
Van islamitische kant werd gezegd dat Barkat de Tempelberg had ‘bestormd’. Men zou niet toestaan ​​dat het eeuwige islamitische karakter van de moskee ter discussie wordt gesteld.

Vóór Barkat had de premier van de Palestijnse Autoriteit, Rami Hamdallah, met toestemming van de Israëlische autoriteiten de Tempelberg bezocht. Hij benadrukte dat er geen Palestijnse Staat zal zijn zonder Oost-Jeruzalem als hoofdstad. De Palestijnen claimen het hele gebied buiten de grenzen van 1967 voor zichzelf. Daar mogen geen Joden blijven, eist de Palestijnse president Machmoud Abbas.

Op de Tempelberg waren in de afgelopen maanden herhaaldelijk gewelddadige botsingen tussen Arabische relschoppers en de Israëlische politie. De toegang tot het terrein werd vervolgens enkele malen beperkt; alleen moslims ouder dan 50 of 60 jaar werden toegelaten.
Israëlische media meldden, dat de kleine Golfstaat Qatar de onruststokers op de Tempelberg geld geeft. Het doel hiervan zou zijn, Jordanië als de beschermer van de Al Aqsa moskee in een slecht daglicht te stellen en het Koninkrijk Jordanië te destabiliseren. Radicale islamisten, die een kalifaat willen stichten, hebben hun blik gericht op Jordanië.

Religieuze waarnemers in Israël verwijzen naar de profeet Zacharia, hoofdstuk 12 vers 2 en 3, waar al 2500 jaar geleden is voorzegd, dat alle volken zich bij Jeruzalem zullen verzamelen en het belegeren, maar daardoor zelf zullen wankelen.

NAI.