Ya’alon: Turkije steunt de Hamas-terroristen

• ‘Hamas heeft commandocentrum in Turkije’,
• ‘Waarvoor heeft Iran centrifuges nodig?
• ‘Hamas wilde 200 strijders inzetten op Joods Nieuwjaar’,
• Geen bouwmateriaal naar Gaza wanneer Hamas weer tunnels bouwt.

Het radicaal-islamistische Hamas heeft twee commandocentra: een in de Gazastrook en een in Turkije. Dat heeft Moshe Ya’alon, de Israëlische minister van Defensie, uiteengezet. ‘Turkije speelt een cynisch spel,’ onderstreepte Ya’alon in Washington tijdens een vergadering met zijn Amerikaanse collega Chuck Hagel.

De Israëlische minister van Defensie (hier met een Israëlische vrouwelijke soldaat die een ‘selfie’ maakt) verweet Turkije het Hamas-terrorisme te steunen. De vertegenwoordiger van Hamas in Turkije, Saleh al-Arouri, zou over terreuracties tegen Israël gaan. Hij zou deze zomer ook de man achter de schermen zijn geweest bij de poging om de Palestijnse president Machmoud Abbas ten val te brengen, aldus Ya’alon.

Tijdens zijn ontmoeting met Hagel herhaalde Ya’alon Israëls vrees, dat de nucleaire besprekingen met Iran op een slechte overeenkomst zouden kunnen uitlopen. Hij verbaasde zich dat men met Iran discussieert over het aantal centrifuges die de mullahregering in Teheran zou mogen hebben: ‘Waar hebben zij die centrifuges eigenlijk voor nodig?’ Terwijl Iran verzekert dat het atoomenergie alleen civiel wil gebruiken, is Israël ervan overtuigd dat de Islamitische Republiek naar kernwapens streeft.

Het Israëlische leger heeft dinsdag berichten officieel bevestigd, dat circa 200 terroristen vanuit de Gazastrook Israël willen binnendringen om daar een bloedbad aan te richten.

De woordvoerder van het Israëlische leger, Peter Lerner, baarde opzien met een interview in het tijdschrift Vanity Fair, dat tijdens Ya’alons bezoek aan de VS verscheen. ‘Hamas had een plan: gelijktijdig uitgevoerde, op elkaar afgestemde verrassingsaanvallen op Israël. Zij wilden 200 tot op de tanden bewapende terroristen tegen Israëlische burgers inzetten. In dat concept waren 14 terreurtunnels inbegrepen. Door elke tunnel zouden minimaal tien man aanvallen,’ aldus Lerner.

Tijdens het Israëlische militaire offensief Sterke Rots hoorde men voor het eerst over de geplande Hamasaanval, die op het Joodse Nieuwjaarsfeest was gepland en waarvan Lerner nu de details bekend maakte. Volgens het bericht in Vanity Fair zou het Hamas erom gaan een bloedbad aan te richten, ‘zodat ze op de tv iets konden laten zien.’ Bovendien wilden de terroristen Joden ontvoeren, om hen later tegen Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen te kunnen uitwisselen.
In hetzelfde Vanity Fair ontkent Hamasleider Mashaal, dat de ontdekte tunnels voor een aanval bedoeld waren, en noemt deze defensief; Israël zou ze hebben gebruikt als voorwendsel voor de grondoorlog, citeert