Zondag opnieuw hevige rellen in Oost-Jeruzalem

In de overwegend Arabische wijken in Oost-Jeruzalem waren zondagochtend vroeg weer rellen. Enkele tientallen gemaskerde mannen gooiden stenen en brandbommen, blokkeerden een weg en staken vuilnisbakken in brand. De ramen van een tram werden ingegooid.

Arabische jongeren staken vrijdag banden in brand om de ingang naar de Joodse nederzetting Beit El te blokkeren.Arabische jongeren staken vrijdag banden in brand om de ingang naar de Joodse nederzetting Beit El te blokkeren.

Vrijdag hebben Israëlische soldaten in Ramallah een 14-jarige Palestijn doodgeschoten, die volgens de legerwoordvoerder op autoweg 60 een brandbom naar Joodse auto’s gooide en daarmee een directe bedreiging vormde voor burgers.
Hij kwam uit de plaats Silwad, waar al wekenlang onrust is begonnen. De jongeman, wiens naam als Orwad Hammad werd opgegeven, stierf door een hoofdschot.
Hij werd geboren in New Orleans en had de Amerikaanse nationaliteit. Het Amerikaande ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geëist dat Israël een snel en transparant onderzoek naar het incident uitvoert, wat de Israëlische regering beloofde. Een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken betuigde de familie van het slachtoffer haar medeleven.

In Oost-Jeruzalem breidde na het einde van de Shabbat de onrust zich uit. Arabische relschoppers zetten vuilnisbakken in brand in de buurt van een Yeshiva (Bijbelschool). Een persoon raakte licht gewond door een steen.

In de stadswijk Silwan werd een voertuig van de reigingsdienst aangevallen met stenen. Het voertuig was onderweg, om de schade op te ruimen van de stenen die in de avond ervoor waren gegooid. De politie gebruikte traangas om de relschoppers uiteen te drijven. In de loop van de nacht werden enkele relschoppers gearresteerd.

De veiligheidsdiensten vrezen dat er vandaag nog meer onrust komt. Vanavond wordt de 21-jarige Palestijnse moordenaar begraven, die bij een aanval met zijn auto op een tramhalte een Joods meisje van drie maanden doodde en zes mensen verwondde, waarvan sommigen ernstig. De Palestijnen vereren hem als ‘held en martelaar’. De politie heeft een aantal extra eenheden opgeroepen naar de Israëlische hoofdstad.

NAI.