Abbas betreurt dood van aanslagpleger Tempelberg

Israëls premier Benjamin Netanyahu heeft een condoleancebrief van de Palestijnse president Machmoud Abbas scherp veroordeeld. Abbas had de familie van Mutas Hijazi zijn deelneming betuigd.

De 32-jarige Hijazi, een actief en verschillende keren eerder gestrafte aanhanger van de Islamitische Jihad, was na de aanslag op de Joodse tempelberg-activist Yehuda Glick door Israëlische politieagenten doodgeschoten.

‘Wij trachten hier de situatie te kalmeren, en Abbas spreekt zijn verdriet uit over de dood van een man die een afschuwelijke moordenaar wilde worden. Het wordt tijd, dat de internationale gemeenschap dergelijke acties veroordeelt,’ eiste Netanyahu.
Minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman uitte zich in soortgelijke bewoordingen. De brief laat opnieuw zien dat Abbas een partner voor terreur, terroristen en moordenaars is.

Glick (50) ligt nog steeds op de intensive care van een ziekenhuis in Jeruzalem. Zijn toestand zou licht verbeterd maar nog steeds kritiek zijn, aldus het ziekenhuis.

Meer dan 200 mensen waren zaterdag op het Safraplein in Jeruzalem bijeengekomen om voor de genezing van de neergeschoten rabbijn te bidden (foto). Zijn zoon zei: ‘Vader, ik heb je naast mij nodig.’ En zijn vrouw voegde toe: ‘Het is de verantwoordelijkheid van ons allemaal om de uit zijn voegen geraakte wereld in orde te brengen en om voor de vrijheid van de Tempelberg te zorgen.’

Bij een demonstratie in Gaza riep Talal Nasser, een vertegenwoordiger van de radicaal-islamitische Hamas, de Palestijnen in Oost-Jeruzalem op tot meer geweld: Zij moeten meer Joodse doelen aanvallen, inclusief ‘martelaarsaanvallen’, zoals zelfmoordacties.

In het door Arabieren gedomineerde Oost-Jeruzalem zijn al weken botsingen tussen Arabische relschoppers en Israëlische veiligheidstroepen, die met stenen, brandbommen en vuurwerk worden bekogeld. De Palestijnse leiding stelt Israël verantwoordelijk voor de geweldescalatie en riep alle moslims op, de Al-Aqsamoskee op de Tempelberg tegen ‘ontheiliging’ door Joden te beschermen.

De krant Al Jarita in Koeweit meldde vandaag, dat Netanyahu zaterdag in Amman de Jordaanse koning Abdullah heeft ontmoet voor een geheim gesprek. Jordanië geldt als de beschermheer van de Al-Aqsamoskee. Daarbij heeft de Israëlische regeringsleider verzekerd dat hij niet van plan is de huidige status van de Tempelberg te veranderen. Daar heeft de Jordaanse Waqf-stichting het voor het zeggen; de toegang voor niet-moslims is beperkt en het is hen niet toegestaan religieuze handelingen te verrichten. Het bureau van de minister-president gaf geen commentaar op dit bericht.

In de kabinetsvergadering van afgelopen zondag verklaarde Netanyahu openlijk, dat hij niet streeft naar een verandering van de regelingen op de Tempelberg. ‘De Tempelberg is de gevoeligste kilometer op deze aarde,’ aldus Netanyahu. Hij riep alle leden van zijn regering op, terughoudendheid te betrachten: ‘Het is heel gemakkelijk een religieus vuur te ontsteken, maar veel moeilijker het weer te blussen.’

NAI.