Abbas: Schrijn van Arafat naar Jeruzalem verplaatsen

De Palestijnse leider Machmoud Abbas heeft maandag bekendgemaakt, dat de schrijn van de gestorven Palestijnse president en PLO-leider Jasser Arafat zo spoedig mogelijk van Ramallah naar Jeruzalem, de ‘hoofdstad van Palestina’, moet worden verplaatst.

Volgens het persbureau Ma’an kondigde Abbas dit voornemen zondag aan tijdens de opening van het Arafatmuseum in Ramallah.

Fatach verklaarde, dat de herdenkingsfeesten in Gaza ter gelegenheid van de tiende verjaardag van Arafats dood afgezegd moesten worden. De bijeenkomst, die dinsdag zou worden gehouden, zou de eerste herdenking van de Palestijnse leider zijn geweest die sinds de machtsovername door Hamas in 2007 in de Gazastrook zou zijn toegestaan.

Aanleiding voor de afzegging is een reeks ontploffingen donderdagnacht bij woningen van Fatach-leiders in de door Hamas bestuurde Gazastrook. De verdenking gaat dan ook uit naar Hamas, die er Fatach-leden mee zou willen weerhouden deel te nemen aan de herdenkingsfeesten. Hamas ontkent echter zijn betrokkenheid en heeft vrijdag de explosies veroordeeld.
Het voorval laat wel zien, hoe eensgezind de eenheidsregering van Hamas en Fatach is.

NAI, Arutz Sheva.