Britse Amnesty vergelijkt Israël met Islamitische Staat

Kristyan Benedictus, campagneleider van de Britse Amnesty International, heeft met een Twitterbericht voor verontwaardiging gezorgd. Met de controversiële hashtag #JSIL bracht hij Israël in verband met de Islamitische Staat. Deze letters worden gebruikt door extreme anti-Israëlische groepen, om een parallel te trekken tussen Israël en de islamitische organisatie die gevangenen pleegt te onthoofden.

Benedictus reageerde met zijn actie op de kritiek op een onlangs verschenen rapport van Amnesty. Dit beschuldigt Israël van oorlogsmisdaden tijdens de Gaza-oorlog in de zomer. Het rapport beweert dat Israël ‘harteloze onverschilligheid’ getoond zou hebben toen flats van gezinnen werden aangevallen in dichtbevolkte gebieden.

Israël betwist de bevindingen van het rapport en zei: ‘Amnesty negeert gedocumenteerde oorlogsmisdaden gepleegd door Hamas.’ In reactie op de tweet van Benedictus beschuldigde de Israëlische ambassade in Londen de mensenrechtenorganisatie ervan, echte terreuraanslagen te negeren en om antisemitische uitspraken te gebruiken.

‘De Amnesty-campagneleider heeft helaas de integriteit van zijn organisatie aangetast, door het gebruiken van de hashtag #JSIL, die door de meest extreme activisten werd gebruikt om Israël met de IS-terreurgroep te vergelijken,’ zo staat in de verklaring van de ambassade. En verder: ‘Het is ironisch dat de campagneleider niet kan inzien dat Hamas terrorisme bedrijft, en in plaats daarvan ervoor kiest om een lelijke, hatelijke term met Joodse connotatie te gebruiken.’

Het is niet de eerste keer dat Benedictus kritiek krijgt wegens een commentaar op Israël. In november 2012 werd hij berispt door Amnesty voor een tweet, waarin hij suggereerde dat de Britse Joodse afgevaardigden te maken hadden met het optreden van Israël in Gaza. Een interne tuchtprocedure stelde toen vast, dat zijn korte boodschap ‘ongepast en beledigend was, maar niet antisemitisch. Volgens berichten zei Benedictus toen, dat hij dacht dat zijn bericht ‘probleemloos’ en ‘grappig’ was.

NAI.