Drie manieren om dodelijke messteken te veroordelen

Na de dodelijke steekpartijen van maandag waren de westerse leiders, die zich met het Israëlisch-Palestijnse vredesproces bezig houden, er snel bij om hun veroordelingen uit te spreken. Maar de inhoud verschilde en vertelde veel over bij wie Israël echt kan rekenen op begrip voor zijn behoefte aan veiligheid.

Het mes, dat maandag werd gebruikt bij een steekpartij in Judea.Het mes, dat maandag werd gebruikt bij een steekpartij in Judea.

De eerste was de nieuwe buitenlandchef van de Europese Unie, Federica Mogherini, die ‘bezorgdheid’ uitdrukte over de aanvallen. Zij benadrukte dat die ‘meer bewijs’ waren dat de Palestijnen, die nu uitbarsten in geweld, hun eigen Staat moeten krijgen, opdat het geweld niet erger wordt.

In tegenstelling tot de Europese buitenlandchef heeft de Canadese minister van Buitenlandse Zaken John Baird niet alleen de steekpartjen van maandag, maar ook de reeks dodelijke terreuraanslagen van de afgelopen paar weken expliciet veroordeeld. Hij legde tevens de schuld voor de escalatie van het geweld niet bij het ontbreken van een Palestijnse Staat, maar bij de Arabische leiders, die tegen de Joden blijven ophitsen.

‘Die leiders met hun [ophitsende] verklaringen kunnen zich niet beroepen op onwetendheid wanneer terreuraanslagen zoals die van vandaag plaatsvinden’, aldus Baird. ‘Namens alle Canadezen staan we naast het volk Israël en we spreken ons diepste medeleven uit met de families en vrienden van de slachtoffers.’

De reactie van de regering-Obama zat ergens tussen deze twee voorbeelden in.
‘Wij veroordelen de steekpartij van vandaag op de Westbank, en we betreuren het verlies van leven’, zei buitenlandwoordvoerster Jen Psaki, enkele uren voordat de soldaat, die in Tel Aviv gewond raakte bij een steekpartij, bezweek aan zijn verwondingen.
‘Het is absoluut cruciaal dat de partijen alle mogelijke maatregelen nemen om burgers te beschermen en de spanningen te doen verminderen,’ voegde ze eraan toe.

Israel Today staf.