Europa: Verdeel Jeruzalem. Netanyahu: Beslist niet

De Nieuwe buitenlandchef van de Europese Unie, Federica Mogherini, heeft dit weekeinde een bezoek gebracht aan de regio en gewezen op de dringende noodzaak van een Palestijnse Staat met de oostelijke helft van Jeruzalem als hoofdstad.

Netanyahu en Mogherini staan lijnrecht tegenover elkaar in JeruzalemNetanyahu en Mogherini staan lijnrecht tegenover elkaar in Jeruzalem

‘We hebben behoefte aan een Palestijnse staat – dat is het uiteindelijke doel en dat is het standpunt van heel de Europese Unie,’ zei Mogherini terwijl ze in de Gazastrook was. Later tijdens haar stop in Ramallah voegde ze eraan toe, dat ‘Jeruzalem de hoofdstad van twee Staten kan en moet zijn.’

Mogherini zei dat de oprichting van een Palestijnse Staat met Jeruzalem als hoofdstad een ‘globaal’ doel is, en dat Israël dit belangrijke en waardige doel belemmert doordat het Joden toestaat te blijven wonen in gebieden die de Palestijnse Arabieren opeisen, met name aan de oostelijke kant van Jeruzalem.

Premier Benjamin Netanyahu reageerde door opnieuw te stellen ‘Jeruzalem is onze hoofdstad en als zodanig is het geen nederzetting.’

Voordat hij een ontmoeting had met Mogherini, wees Netanyahu er journalisten op, dat ‘de wijken waarin we leven (…) en die we hebben gebouwd, die zijn er bijna 50 jaar (…) Iedereen weet dat die in elke vredesregeling deel zullen blijven van Israël.’

De kwestie van Jeruzalem blijft inderdaad waarschijnlijk het grootste struikelblok voor de internationale inspanningen om een vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit te sluiten. Een grote meerderheid van de Israëlische Joden staat erop, dat na duizenden jaren van verlangen naar een terugkeer naar Jeruzalem, de stad nooit meer moet worden verdeeld, terwijl de Palestijnse leiders zeggen dat ze geen vredesakkoord aanvaarden als ze niet de controle krijgen over de helft van de stad, waaronder de Oude Stad en de Tempelberg.

Ryan Jones.