Het Europese Parlement zal deze week stemmen over de erkenning van Palestina als onafhankelijke Staat. Daarmee volgt het Parlement de officiële beslissing van Zweden en de symbolische stemmingen van Groot-Brittannië, Ierland en Spanje.
Palestijnen klimmen met ladders over de afscheidingsmuur naar Israëlisch grondgebied.
De aanzet hiertoe gaven de linkse partijen en de Groep van Socialisten en Democraten in het Europese Parlement. Zij roepen ertoe op, dat ‘alle lidstaten van de EU (…) de Staat Palestina moeten erkennen op basis van de grenzen van 1967 met Jeruzalem als hoofdstad.’
Terwijl de Groenen waarschijnlijk het linkse blok zullen steunen, pleit de ‘Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE)’ ervoor, dat de EU-landen op zijn minst een eensgezind standpunt over deze kwestie moeten vinden.
Een besluit van het Europees Parlement om Palestina te erkennen als Staat zou zeker druk uitoefenen op de EU-landen om het Zweedse voorbeeld te volgen. Maar het is geen verplichting.
Frankrijk wil ook in december vrijblijvend over het onderwerp stemmen, wat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu als ‘onverantwoordelijk’ en ‘een ernstige fout’ aanduidde. ‘Hebben zij niets beters te doen in een tijd waarin er in het gehele Midden-Oosten onthoofdingen plaatsvinden, waaronder die van Franse onderdanen,’ vertelde hij het tv-station i24 News, verwijzend naar de Fransman Herve Gourdel, die in september door jihadisten in Algerije was ontvoerd en geëxecuteerd.
Palestijnse aanvraag bij VN uitgesteld
De Palestijnse Autoriteit heeft zijn aanvraag bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voor erkenning als Staat uitgesteld. De minister van Buitenlandse Zaken van de Palestijnse Autoriteit Riad Malki vertelde het persbureau Ma’an in Bethlehem, dat de beslissing het gevolg was van druk en bedreigingen van de VS en ook van de bevestiging, dat de Palestijnse Autoriteit er niet in is geslaagd een meerderheid van de Veiligheidsraad voor steun aan hun zaak te winnen.
De Palestijnen krijgen echter steun van linkse Israëli’s. Meer dan 700 Israëlische kunstenaars, oud-diplomaten en experts stuurden een petitie aan de leden van het Europese Parlement. Ze waarschuwen dat de huidige impasse zou leiden tot verdere confrontaties, terwijl de spanningen in Jeruzalem toenemen. De ondertekenaars zijn voormalige Israëlische ambassadeurs, legerofficieren en leden van de Knesset.
Een van de ondertekenaars, de voormalige Israëlische procureur-generaal Michael Ben-Yair, schreef in een verklaring dat het ‘bezettingsregime’ niet alleen niet meer moreel te rechtvaardigen is, maar ook de veiligheid van Israël ondermijnt en zijn bestaan in gevaar brengt.
NAI.