Godsdienstoorlog ontgaat de westerse media

In de Israëlische en Palestijnse media is de laatste maanden bovenal sprake van een godsdienstoorlog. De buitenlandse media signaleren echter geen godsdienstoorlog.

Het gevaar van een godsdienstoorlog overschaduwt het Midden-Oosten conflict tussen Joden en moslims. Beide volken, Joden en Palestijnen, hebben het over een godsdienstoorlog. Vooral bij de Moslims draait alles om een godsdienstoorlog, die volgens de Koran moet uitbreken.
Volgens de Bijbel zien ook Joden en Christenen dat alle volkeren omwille van Jeruzalem tegen Israël zullen optrekken. Voor de politieke berichtgeving lijkt dit te religieus, en daarom wordt het meestal als onzin afgedaan.

Ook de familieleden van de vijf Palestijnse terroristen, die de afgelopen vier weken verantwoordelijk waren voor de moord op tien Israëliërs, benadrukten voor de Israëlische radio dat er een godsdienstoorlog woedt. De ouders prezen voor de camera de daden van hun zonen, want ze hebben uiteindelijk immers ‘de Al Aqsa moskee in Jeruzalem verdedigd.’

De Jordaanse koning Abdallah waarschuwde de afgelopen weken verschillende keren voor een gevaarlijke godsdienstoorlog die om Jeruzalem kan uitbreken. Daarom spraken Israëls regeringsleider Benjamin Netanyahu en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken elkaar enkele dagen geleden in Amman.

De gemoederen moeten worden gekalmeerd. De voorzitter van de Israëlische Knesset, Yuli Edelstein, gaf als commentaar dat dit bloedbad in Jeruzalem helaas de essentie van de Palestijnse politiek is.
‘Terwijl wij de gemoederen in Jeruzalem willen kalmeren, hitst de leiding van de Palestijnse Autoriteit onder Abbas op tot aanslagen en opstanden,’ aldus Edelstein.

De president van de Palestijnse Autoriteit, Machmoud Abbas, waarschuwde in Ramallah voor een godsdienstoorlog, net zoals de Arabische Knessetafgevaardigde Achmed Tibi in het Israëlische parlement in Jeruzalem deed.

Hoezeer het conflict zich reeds ontwikkelt in de richting van een godsdienstoorlog is op de Palestijnse sociale netwerken te zien. Islamitische religieuze leiders in zowel Israël als de Palestijnse gebieden hitsen de bevolking op, alsof Israël de Al Aqsa moskee in beslag wil nemen of wil delen. Leugens, die niets met de realiteit te maken hebben, maar die de Palestijnen tot aanslagen opjutten. De strijd om de Al Aqsa moskee verandert het Israëlisch-Palestijnse conflict in een Joods-Islamitisch godsdienstconflict.

Premier Benjamin Netanyahu zei: ‘We zitten midden in een oorlog om Jeruzalem, onze eeuwige hoofdstad. In deze strijd moeten we eensgezind blijven; dat is het gebod van de dag.’

Het punt is dat, zowel in de Joodse Staat Israël als in de islamitische landen, politiek en godsdienst een eenheid vormen en samen het leven bepalen. In westerse landen is dat allang niet meer het geval. De christelijke godsdienst werd losgemaakt van de politiek. Daardoor is het voor buitenlandse journalisten moeilijk om de religieuze kern van het Israëlisch-islamitische conflict te begrijpen en waar te nemen. Volgens hen moet alles op politiek niveau worden besproken, behandeld en opgelost. Dat werkt misschien in het christelijke Europa, maar niet in het Midden-Oosten.

Wie de Arabische media volgt, begrijpt dat het Midden-Oosten vanwege Jeruzalem een godsdienstoorlog te wachten staat. In Israël wil men een godsdienstoorlog vermijden, en in het christelijke westen wordt het gevaar ontkent of onderschat.

Aviel Schneider.