Hoofdkwartier Hamas naar Turkije; Israël is geschokt

De terreurorganisatie Hamas heeft zijn hoofdkantoor van Damascus verhuisd naar het Turkse Istanbul. De reden hiervoor is de onveilige situatie als gevolg van de burgeroorlog in Syrië. President Recep Tayyip Erdogan, een vriend van de Moslimbroederschap, zou de verhuizing van het Hamas-hoofdkwartier naar Istanbul hebben gesteund.

Hamas-leider Ismail Haniyeh (links) onderhield al tijdens zijn bezoek aan Turkije in 2012 goede relaties met de Turkse president Recep Erdogan Tayyip.Hamas-leider Ismail Haniyeh (links) onderhield al tijdens zijn bezoek aan Turkije in 2012 goede relaties met de Turkse president Recep Erdogan Tayyip.

Het nieuwe Hamas-hoofdkwartier in de Turkse metropool wordt naar verluidt geleid door Saleh al-Arouri, een beruchte aartsterrorist, die verantwoordelijk is voor tientallen aanslagen op Israëli’s.
Volgens enkele hooggeplaatste bronnen uit Jeruzalem heeft Arouri afgelopen zomer ook meegewerkt aan de pogingen van Hamas, om de regering van de Palestijnse president Machmoud Abbas omver te werpen. In totaal waren 96 terroristen betrokken bij de couppoging. Hij werd uiteindelijk verijdeld door de Israëlische inlichtingendienst.

NAVO-lid huisvest terreurorganisatie?
In Israël is men geschokt, dat het NAVO-lid Turkije een terreurgroep onderdak en ondersteuning verleent. Maar alle oproepen uit Jeruzalem werden genegeerd door de Turkse president Erdogan.

Uit de vanuit Jeruzalem naar de NAVO in Brussel verzonden berichten wordt duidelijk, dat het voor Israël onbegrijpelijk is, dat een lid van het internationale militaire bondgenootschap banden onderhoudt met een terreurorganisatie.

De Israëlische minister van Defensie Moshe Ya’alon had al bij zijn recente bezoek aan de VS in een ontmoeting met de toenmalige Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel gewaarschuwd voor de nauwe banden tussen Hamas en Turkije. ‘Turkije speelt een cynisch spel: Hamas wordt gesponsord door Turkije en Qatar. Als NAVO-lid mag je echter niet toestaan dat deze terreurgroep twee hoofdkwartieren heeft – één in Gaza en een in Istanbul,’ eiste Ya’alon.

Dertig Hamas-terroristen opgepakt
De Israëlische veiligheidsdienst maakte vandaag de arrestatie bekend van 30 vermoedelijke terroristen, die aanslagen in Israël zouden uitvoeren en hun instructies van Hamas uit Turkije ontvingen. Bij de terreurcel, die in de Palestijnse gebieden actief was, namen leger en inlichtingendienst springstof, wapens en munitie in beslag.

Volgens de Israëlische autoriteiten hadden de terroristen plannen voor het ontvoeren van Israëli’s in binnen- en buitenland, aanvallen met vuurwapens, aanslagen met autobommen, en aanslagen op het Teddy Kollek-stadion en op de Jeruzalemse sneltram.

Gazavloot keerpunt in de betrekkingen
De eens zo goede betrekkingen tussen Israël en Turkije ondervonden medio 2010 een grote terugslag, toen Israëlische mariniers de Mavi Marmara tegenhielden. Het schip probeerd de [Egyptisch-Israëlische] zeeblokkade, die was opgelegd aan de Gazastrook, te doorbreken. De bemanning van het schip had geweigerd om te stoppen, en viel de Israëlische mariniers aan. Bij het incident werden negen Turkse burgers gedood.

De diplomatieke banden tussen Jeruzalem en Ankara werden na dit incident drastisch beperkt. Turkije wees de Israëlische ambassadeur uit en trok ook zijn ambassadeur uit Israël terug. Vandaag onderhouden de twee landen alleen diplomatieke betrekkingen op het laagste niveau.

Tijdens zijn bezoek aan Israël in 2013 heeft de Amerikaanse president Barack Obama geprobeerd te bemiddelen tussen de strijdende overheden.
In een telefoongesprek heeft Benjamin Netanyahu uiteindelijk zijn excuses aangeboden aan Erdogan voor het incident met de Mavi Marmara.
Hoewel Erdogan de excuses officieel aanvaardde, verbleekte al snel de hoop op een normalisering van de betrekkingen tussen de twee landen:
De Turkse president wordt nu beschouwd als een van de onstuimigste en oorlogszuchtigste critici van Israël.

NAI.