Israël stelt Abbas voor terreurgolf verantwoordelijk

De Israëlische regering stelt Machmoud Abbas, de leider van de Palestijnse Autoriteit, verantwoordelijk voor de huidige terreurgolf in het land, omdat hij zijn volk aanzet tot terrorisme en aanslagen.

In zijn toespraak ter gelegenheid van de tiende sterfdag van Arafat zei Abbas: ‘Israël ontneemt ons Jeruzalem in een godsdienstoorlog, Jeruzalem is niet van de Joden. We mogen niet toestaan dat Joden onze heilige plaats bevuilen!’
Machmoud Abbas spreekt over een derde intifada en roept op tot nog meer aanslagen met auto’s, terwijl hij de gedode Palestijnse terroristen in condoleancebrieven feliciteert, dat zij als martelaren naar de hemel zijn gegaan.

‘Abbas hitst zijn volk op tot opstanden en terreur, en de internationale gemeenschap kijkt de andere kant op als het over Abbas gaat,’ gaf Nethanyahu gisteren als kritiek bij een persconferentie in Jeruzalem. ‘Abbas is geen vredespartner. In plaats van dat hij de gemoederen kalmeert, hitst hij ze nog meer op. In plaats van de waarheid te spreken, verbreidt Abbas leugens, alsof wij de status quo van de Islamitische heilige plaatsen in Jeruzalem aantasten. In plaats van dat hij zijn volk opvoedt tot vrede, voedt hij het op tot terreur. En de internationale gemeenschap, die ons bekritiseert om elk balkonnetje dat we in Jeruzalem bouwen, houdt zich stil.’

Israëls minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, is zelfs van mening dat Abbas gevaarlijker is dan Jasser Arafat.

Van Palestijnse zijde wordt de druk steeds groter om de samenwerking met Israël op het gebied van veiligheid onmiddellijk te stoppen.
Naar de Gazastrook wil Fatachleider Machmoud Abbas niet, hoewel met de internationale gemeenschap was afgesproken dat hij het bestuur in de Gazastrook na de operatie Sterke Rots zou overnemen.
Volgens Israëlische veiligheidsexperts durft Abbas dat niet. Hij ziet in de Gazastrook niets anders dan een politieke val voor de regering van de Palestijnse Autoriteit. Om die reden komt de recente terreurgolf voor hem als geroepen, want dat leidt alle aandacht af van zijn problemen en richt de aandacht op Israël. Nu schreeuwt Abbas dat Israël de hele wereld in een bloedige godsdienstoorlog sleept.

Israëls minister van Huisvesting, Uri Ariel, zegt: ‘De Palestijnse regering hitst op tot het vermoorden van Joden, en wij doen daar niets tegen.’ Velen uit de rechterflank van de politiek zijn van mening dat het hier gaat om het gevolg van datgene wat Israël in de recente operatie Sterke Rotsin de Gazastrook niet heeft afgemaakt.
‘Hamas en Machmoud Abbas (Fatach) hebben een en hetzelfde plan, namelijk Israël vernietigen,’ zei Naftali Bennet, de minister van Economie en partijleider van Het Joodse Huis.

Aviel Schneider.