‘Jeruzalem behoort aan ons en niet aan jullie’

De situatie in Israël is nog steeds gespannen. Op politiek niveau wordt nog meer olie op het vuur gegoten door uitspraken zoals van het Arabische Knesset-lid Achmed Tibi, die zondag voor de camera in de Al-Aqsa moskee benadrukte, dat de Palestijnen de rechtmatige eigenaren van deze plaats zijn.

‘Tibi is een leugenaar en een verrader,’ reageerde de Israëlische minister van Transport Yisrael Katz. ‘Het Tempelplein is al meer dan 3000 jaar een plaats van de Joodse geschiedenis, en hij staat vandaag weer onder Israëlische soevereiniteit.’

Een ander lid van de Knesset, Nissan Slomianski, reageerde ook op de verklaring van Tibi. ‘Hij heeft waarschijnlijk nog niet verwerkt, dat de rechtmatige en historische eigenaars weer thuis zijn gekomen. Vervalsing van de geschiedenis is een kwaadaardige ziekte, en ook wanneer hij duizend keer deze leugen zal herhalen, wordt deze leugen toch geen realiteit.’ Bovendien herinnerde Slomianski Tibi eraan, dat hij een vice-voorzitter van de Knesset in de Joodse Staat is, en niet van de IS-jihadisten.

Het politieke Midden-Oosten conflict tussen Joden en Palestijnen, hangt af van de strijdvraag Jeruzalem. De Israëlische en Arabische media berichten vaak over een religieuze of theologische strijd om Jeruzalem, die het conflict in een politieke impasse manoeuvreert. Zolang een van de twee partijen niet zal afzien van zijn recht op Jeruzalem, zal het conflict in het Midden-Oosten vastlopen. Dit wordt in ieder geval zo begrepen in de Palestijnse en Israëlische media.

Aviel Schneider.