Kabinet Israël stemt in met wetsontwerp ‘Joodse Staat’

Het kabinet van premier Benjamin Netanyahu heeft zondag met 15 tegen 7 stemmen ingestemd met nieuwe wetgeving, die de officiële status van israël vastlegt als ‘Joodse Staat’.

Het wetsontwerp, dat later deze week in de plenaire vergadering van de Knesset komt, wil de nationale rechten van de Israëlische Joden vastleggen, en tegelijkertijd de individuele rechten van alle minderheden versterken.

Praktisch gezien betekent dit, dat alleen Joden aanspraak kunnen maken op een nationale vlag, een volkslied en een recht op immigratie. In feite verandert er niets. De Israëlische vlag en het volkslied richten zich al op het Joodse karakter van de Staat, en alleen aan Joden is het ‘recht op terugkeer’ verleend.

Om die redenen is de stap overwegend symbolisch. Desondanks vinden Netanyahu en vele anderen hem belangrijk in een tijd waarin de Palestijnen en enkele Israëlische Arabische elementen proberen om het Joodse karakter van de Staat te ondermijnen en – met de woorden van de premier – ‘een Staat binnen een Staat creëren’.

Maar, zoals zondagochtend uit de stemming bleek, is niet iedereen het hiermee eens. Het kabinet stemde pas na een verhitte scheldpartij tussen Netanyahu en enkele van zijn meer linkse ministers. Minister van Financiën Yair Lapid (Yesh Atid) en minister van Justitie Tzipi Livni (Hatnua) noemden het wetsvoorstel racistisch ten opzichte van de minderheden van het land.

Maar in hun uitbarstingen hebben ze blijkbaar geen rekening gehouden met de wijzigingen die Netanyahu heeft aangebracht in het oorspronkelijke ontwerp. In zijn oorspronkelijke vorm maakte het wetsvoorstel het democratische karakter van Israël ondergeschikt aan zijn Joodse karakter, en zou het Arabisch niet langer een officiële taal van de Staat zijn.

Netanyahu had scherpe kritiek op iedereen, zowel in Israël als in de internationale gemeenschap, die aandringt op een tweestatenoplossing, maar zich verzet tegen dit wetsvoorstel. ‘Ze haasten zich om een Staat van het Palestijnse volk te erkennen, maar ze zijn sterk gekant tegen een Staat van het Joodse volk,’ zei hij.

Netanyahu heeft de Palestijnse erkenning van Israël als de ‘Joodse Staat’ tot hoeksteen van zijn standpunt ten aanzien van de vredesonderhandelingen gemaakt.

Israel Today staf.