Komt Abbas voor het Internationaal Strafhof?

De Israëlische mensenrechtenorganisatie Shurat HaDinheeft bij het Internationaal Strafhof in Den Haag een klacht wegens oorlogsmisdaden ingediend tegen de Palestijnse president Abbas. In de aanklacht wordt gesteld, dat de Fatachorganisatie tijdens de laatste Gaza-oorlog verantwoordelijk was voor verscheidene raketaanvallen, waarvoor Abbas vervolgens persoonlijk aansprakelijk is.

De voorzitter van Shurat HaDin, Nitsana Darshan Leitner, verklaarde dat de Fatachleider voor het Internationale Strafhof (ICC) kan worden aangeklaagd, omdat Abbas Jordaans staatsburger is en Jordanië lid is van het ICC.

In de aanklacht staat dat Abbas tijdens de oorlog het bevel over Fatach voerde, waarbij militanten van deze organisatie in de Gazastrook meerdere raketten op civiele doelen in Israël afschoten. Volgens het internationale recht geldt het schieten met dodelijke wapens op burgers als oorlogsmisdaad. ‘Abbas is voor de daden van deze organisatie verantwoordelijk, omdat hij als voorzitter de verantwoordelijkheid draagt voor effectieve bevelen en voor de controle op zijn mensen,’ zo wordt gezegd.

Gedurende de Gaza-oorlog pochte Fatach met het afschieten van 122 mm- en 107 mm-raketten op talloze civiele doelen in Israël. Zo werden er op 10 juli 2014 twee Grad-raketten en vier mortiergranaten op de kibboets Nir Or en op een ander doel in Israël afgevuurd, verder werden er diezelfde dag 112 mm- en 107 mm-raketten afgevuurd op Ashkelon, Sderot, Netivot, kibboets Ein Hashlosha en de grensovergang naar de Gazastrook bij Sufa.

NAI.