Mohammed’s opvolgers in de Sinaï naderen Jeruzalem

De Islamitische Staat (IS) heeft bekend gemaakt, dat het Sinaï-schiereiland nu een kalifaat is, een islamitische Staat geleid door een hoogste religieuze en politieke leider, die bekend staat als kalief – dat wil zeggen ‘opvolger’ – van Mohammed.

Berichten vanuit de gehele Arabische wereld beweren, dat de oprichting van een kalifaat in de Sinaï de eerste stap is op weg naar zijn ‘opmars naar Jeruzalem’.

De actiefste en meest beruchte terreurgroep van Egypte, Ansar Bayt al-Maqdis, heeft in de Sinaï trouw gezworen aan IS. ‘Na trouw aan Allah, hebben we besloten om trouw te zweren aan de emir (leider) van de gelovigen, Abu Bakr al-Baghdadi (de leider van IS), kalief van de moslims in Syrië en Irak en in andere landen’, zei de organisatie in een verklaring die Reuters citeerde.

ISIS heeft op zijn beurt Egyptische jihadisten opgeroepen om ‘politie checkpoints te vernietigen, raketten op hun verzamelpunten af te vuren en aan de wereld laten zien dat de heerschappij van Allah moet worden afgedwongen.’

Deze jihadistische opstandelingen, waarover weinig bekend is, zijn al een aantal jaren in opkomst in de noord-oostelijke hoek van de Sinaï die grenst aan de Gazastrook. IS profiteert nu ten volle van de onrust, die begon te ontstaan toen Israël de Sinaï verliet in 1980, maar dramatisch escaleerde in juli 2013 na de val van president Mohammed Morsi en zijn door de Moslimbroederschap gecontroleerde regering in Kaïro.

Ondanks ontkenningen door Egyptische ambtenaren, zeggen sommige bronnen dat er op het Sinaï-schiereiland maar liefst al 5.000 islamitische militanten zijn geïnfiltreerd. Tegelijkertijd schatten bronnen bij Egyptische inlichtingendiensten dat er wel 8.000 Egyptenaren in het buitenland vechten, bij militante groepen zoals IS en Al Qaida.

Vorige maand, toen de terroristen in de Sinaï 30 Egyptische soldaten opbliezen langs de grens met Gaza, startte de Egyptische president Abdel-Fattah al-Sisi een militaire operatie tegen de jihadisten. Het harde optreden heeft ten minste 1.400 mensen het leven gekost en meer dan 15.000 werden gevangen genomen, volgens Al Arabiya News.

De Egyptische regering heeft ook een avondklok ingesteld en een 500 meter brede bufferzone langs de grens van Egypte met Gaza gecreëerd, waarbij meer dan 600 gezinnen werden verdreven en honderden woningen werden gesloopt. Volgens een functionaris stonden die bovenop een serie tunnels, die onder de grens met de Palestijnse enclave door liepen.

Ansar Bayt al-Maqdis beweerde in augustus, dat het vier Egyptenaren heeft onthoofd, omdat ze Israël informatie zouden hebben gegeven die had geleid tot een luchtaanval, waardoor drie van zijn strijders waren gedood. Hij postte beelden van de moorden op Twitter. Vorige maand zeiden bewoners van de Sinaï, dat ze een onthoofd lijk hadden gevonden, met een door de groep ondertekend briefje, waarin het slachtoffer ervan wordt beschuldigd een Israëlische spion te zijn.

Zuidelijk veiligheidshek
Toen de voormalige Egyptische president Hosni Mubarak werd afgezet en de Moslimbroederschap de macht overnam, maakte Israël zich zorgen over de veiligheid en begon met de bouw van een veiligheidshek langs de grens met de Sinaï. Dat is dus een ander hek dan er loopt langs de Westbank en dat met succes een eind heeft gemaakt aan de infiltraties door zelfmoordterroristen. Het nieuwe 233 kilometer lange veiligheidshek langs de grens met de Sinaï, dat pas onlangs gereed kwam, is zestien meter hoog en bevat prikkeldraad, bewakingscamera’s en radar.

David Lazarus.