Moslims in Irak en Syrië zijn geen VIP-vluchtelingen

De Palestijnen zijn waarschijnlijk de enige VIP-vluchtelingen, vergeleken met de 40 miljoen vluchtelingen die in eigen land of naar het buitenland hebben moeten vluchten.

‘13,6 miljoen mensen, hoofdzakelijk moslims, zijn vanwege oorlogshandelingen in Syrië en Irak op de vlucht’, maakte de leider van de afdeling Midden-Oosten en Noord-Afrika van de vluchtelingenhulporganisatie UNHCR, Armin Awad, bekend.
Hij klaagt dat de wereldopinie zich niet interesseert voor het leed van Arabische vluchtelingen, laat staan dat men zich daarvoor inzet. ‘In twee maanden tijd zijn een miljoen mensen uit hun vaderland verdreven, en de wereld doet niets,’ zei Awad tijdens een persconferentie in Genève.
Alleen al Syrië telt 7,2 miljoen vluchtelingen die hun huizen moesten verlaten. 3,3 miljoen Syriërs zijn erin geslaagd naar Arabische buurlanden te vluchten.
In Irak werden bijna 2 miljoen moslims verdreven vanwege de oorlog tussen de stammen en de radicale jihadisten, die voor een islamitisch kalifaat vechten.

Palestijnse vluchtelingen, 4,5 miljoen in aantal, krijgen dankzij het hulpwerk van de UNRWA (United Nations Relief and Work Agency, het hulpwerk van de VN voor Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten, sinds 1949) een VIP-behandelingen, waarvan andere vluchtelingen op deze wereld nog niet eens kunnen dromen.

In vergelijking met de UNHCR werkt de UNRWA ondeugdelijk en verspillend. Bij de UNHCR werken 6500 mensen, die wereldwijd voor 40 miljoen vluchtelingen in binnen- en buitenland werken. Desondanks lost UNHCR de vluchtelingenproblemen op, in tegenstelling tot de UNRWA. Één UNRWA-medewerker heeft de zorg voor 165 Palestijnen, terwijl één UNHCR-medewerker zich om 6153 vluchtelingen moet bekommeren.
Toen de UNHCR twee jaar later dan de Palestijnse UNRWA werd opgericht, had de UNRWA zich met het Palestijnse vluchtelingenprobleem bij de wereldwijde UNHCR moeten aansluiten.

De Israëlische deskundige voor Palestijnse vluchtelingen, prof. Nitza Nahmias van de Universiteit van Tel Aviv: ‘Nadat Israël en de PLO in 1993 het Oslo-akkoord hadden getekend, was duidelijk dat de UNRWA stapsgewijs zijn werkzaamheden aan de Palestijnse Autoriteit (PA) had moeten overdragen, daar de PA van toen af aan de verantwoordelijkheid overnam. In 1949 had de UNRWA het mandaat daarvoor gekregen.’

Het Palestijnse vluchtelingenprobleem wordt met andere maatstaven en met veel meer geld behandeld en gesteund dan de overige vluchtelingenproblemen. Reeds jarenlang wijst Israël de wereld daarop, maar niemand schijnt te luisteren.

NAI.