Opwaartse trend: In Israël is het goed leven

Israël is op de Internationale welvaartsindex 2014 naar de 38e plaats opgeklommen. Bijzondere pluspunten werden behaald op de terreinen economie, volksgezondheid en opleiding. Volgens dit onderzoek verbetert de levensstandaard in Israël voortdurend.

Deze index definieert de welvaart op basis van de volksgezondheid en het welzijn. Hij is gebaseerd op statistieken en evaluaties uit 142 landen.
Wetenschappers onderzoeken nog een groot aantal andere punten, zoals bijvoorbeeld opleiding, sociale verzekeringen, gezondheid, persoonlijke vrijheid, regering, economie, ondernemerschap en mogelijkheden, en verder veiligheid en bescherming.

Een nauwkeuriger analyse van deze statistiek toont een veelheid aan interessante feiten over het leven in Israël. Op economisch gebied doet Israël het beter dan het wereldwijde gemiddelde. Bovendien meldt 89,5 procent van de ondervraagden, dat zij genoeg te eten en te drinken hebben en een plek om te wonen Meer dan een op de zeven ondervraagden zei dat hij tevreden was met zijn kwaliteit van leven. Wereldwijd gaf slechts 70,4 procent van de ondervraagden aan, genoeg te eten en een woonruimte te hebben – en krap 59,4 procent was tevreden met zijn kwaliteit van leven.

Interessant genoeg hebben de Israëliërs een veel hoger aantal mobiele telefoons per hoofd van de bevolking dan de rest van de wereld. In Israël heeft men 122 mobiele telefoons per 100 inwoners, in 97 procent van de huishoudens zijn ze aanwezig (het wereldgemiddelde staat hier op 84,7 procent).

De publieke opinie is echter niet tevreden met de inspanningen voor armoedebestrijding die de regering verricht. Krap 14,1 procent gaf daarentegen aan dat de regering genoeg doet (het wereldwijde gemiddelde ligt hier bij 38,2 procent).

Wel heeft Israël vertrouwen in zijn defensie, namelijk 81,9 procent (wereldwijd: 73,3 procent). 70,7 procent van de ondervraagden voelt zich ’s nachts veilig wanneer ze alleen onderweg zijn.

Ook op het gebied van gezondheidszorg doet Israël het zeer goed. 94 procent van de Israëliërs is tegen infectieziekten ingeënt, en vier op de vijf zijn tevreden met hun gezondheid. De levensverwachting in Israël bedraagt 81,7 jaar. Wereldwijd ligt dit gemiddelde elf jaar lager.

Per saldo staat Israël op de tweede plaats in het Midden-Oosten op het gebied van algemeen welbevinden – na de Verenigde Arabische Emiraten.
De top-vijf van de wereld zijn Noorwegen, Zwitserland, Nieuw-Zeeland, Denemarken en Canada. Nederland staat op plaats 9, na Zweden, Australië en Finland. De VS komt op de tiende plaats, Duitsland op 14 en Oostenrijk op 15.
Helemaal achteraan komen Jemen, Burundi, de Democratische Republiek Kongo, Tsjaad en de Centraal-Afrikaanse Republiek.

NAI.