Palestijnen vieren de ‘Auto-­intifada’ op Facebook

Na de twee terreuraanvallen met voertuigen, die woensdag in en rond Jeruzalem plaatsvonden, hebben de Palestijnen Facebook en andere sociale media gebruikt om – zoals zij het noemen – de ‘auto-intifada’ te vieren.

‘Vanuit Palestina brachten wij de wereld de initfada van stenen. Nu brengen we vanuit Palestina de intifada van het overrijden (of vertrappen)’, stond in een bercht op een populaire Palestijnse Facebook-pagina

• Woensdag rond het middaguur werd een Israëli gedood en 13 anderen raakten gewond, toen een Palestijnse inwoner van Jeruzalem een groep mensen aanreed die wachtten bij een halte van de lightrail in de oostelijke helft van de stad. Inmiddels is een van de gewonden, de 17-jarige yeshivastudent Shalom Ba’adani, aan zijn verwondingen bezweken.
• Enkele uren later reed een andere Palestijnse automobilist, op een weg ten zuiden van de hoofdstad, in op drie Israëlische soldaten, die gewond raakten.
• Vorige maand werden twee Israëli’s gedood, waaronder een drie maanden oude baby, en vele anderen raakten verwond, toen ze opzettelijk werden aangereden bij een halte van de Jeruzalemse lightrail.

Deze aanvallen met voertuigen zijn slechts een onderdeel van een escalerende campagne van geweld in Jeruzalem, die de steeds bozere Joodse inwoners wijten aan het gebrek aan daadkracht van de regering en de politie.

‘We betalen nu de prijs voor een gebrek aan beleid en besluitvorming,’ zei de voormalige Jeruzalemse politiechef Aryeh Amit tegen de nieuwssite Arutz Sheva. ‘Dit is geen intifada, dit is oorlog. De Tempelberg is niet in onze handen en Oost-Jeruzalem is niet onder onze controle. (…) De Joodse inwoners van Jeruzalem zijn doodsbang. Dit doet denken aan de dagen van de zelfmoordaanslagen.’

De Israëlische autoriteiten zijn van oudsher terughoudend geweest om krachtige strafmaatregelen tegen Palestijnse relschoppers te nemen, uit angst voor het uitlokken van een veroordeling door de internationale gemeenschap.

Maar volgens de Joodse inwoners heeft de regering, door de rellen van deze zomer te bagatelliseren, de deur geopend voor een nieuwe golf van terrorisme, dat gretig wordt aangegrepen door jonge Arabieren, zoals blijkt uit berichten op Facebook.

Van zijn kant negeert Abbas het Palestijnse geweld geheel en hij beschuldigt Israël van eenzijdige provocatie.
De Palestijnse staatsmedia hebben de aanvallen met auto’s ‘verkeersongevallen’ genoemd, zelfs terwijl de familie van de terrorist, die woensdag een aanval uitvoerde in Jeruzalem, zijn gewelddadige aanval prees.

In het licht van Israëls reactie op de aanvallen en de toenemende spanning rond de Tempelberg heeft de Palestijnse Autoriteit de Verenigde Naties opgeroepen om ‘een standpunt in te nemen om de Israëlische regering op te roepen te stoppen met al deze activiteiten en het beleid van provocatie en ophitsing.’

Ryan Jones.