Palestijnse Staat ondervindt tegenslagen in Europa

De pogingen om eenzijdige erkenning van een Palestijnse Staat te bereiken ondervonden vorige week ernstige tegenslag in Europa, ondanks de waarschuwingen van de secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon dat, na de beslissing van Zweden, veel meer landen waarschijnlijk ‘Palestina’ zouden erkennen, met of zonder een akkoord met Israël.

De Palestijnse leider Machmoud Abbas met de toenmalige Franse president Nicolas Sarkozy op een persconferentie in Ramallah in 2009. (Foto: Flash 90)De Palestijnse leider Machmoud Abbas met de toenmalige Franse president Nicolas Sarkozy op een persconferentie in Ramallah in 2009. (Foto: Flash 90)

Een stemming in het parlement van de Europese Unie over de erkenning van ‘Palestina’, dat was gepland voor afgelopen donderdag, werd uitgesteld tot half december na verzoeken om de bewoordingen van de resolutie te veranderen.

De toonaangevende centrum-rechtse partij in het EP, de Europese Volkspartij, benadrukte dat het wel voorstander is van een Palestijnse Staat, maar de voorwaarde voor erkenning van een dergelijke entiteit moet zijn de succesvolle afronding van een vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit.

Deze Europese leiders leken naar Israëls waarschuwingen te hebben geluisterd, dat eenzijdige erkenning van een Palestijnse Staat de Palestijnse Autoriteit alles wat deze eist zou geven, zonder de noodzaak tot compromissen of wederkerigheid, en hierdoor het vredesproces feitelijk zou doden.

Frankrijk
De voormalige (en mogelijk toekomstige) Franse president Nicolas Sarkozy riep woensdag de leden van zijn partij UMP op, tegen een komende motie in de Franse Nationale Assemblee te stemmen, waarin Parijs wordt gevraagd het Stockholmse voorbeeld betreffende een Palestijnse Staat te volgen. Vergelijkbare moties waren onlangs aangenomen in Groot-Brittannië, Ierland en Spanje.

Maar Sarkozy, die herhaalde dat hij nog steeds voorstander is van de oprichting van een Palestijnse Staat, was nuchter over wat eenzijdige erkenning zou betekenen. ‘Ik zal vechten voor de Palestijnen om hun Staat te krijgen. Maar eenzijdige erkenning, een paar dagen na een dodelijke aanval en wanneer er is geen vredesproces is? Nee!’ zei hij volgens de Franse media.

Nederland
Een soortgelijk advies werd onlangs verwoord door de nieuwe Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders, al lange tijd een harde criticus van Israëls ‘nederzettingenbeleid.’Israël tegenstanders waren er zeker van, dat Koenders hun zaak zou bepleiten.

Maar in een verrassende verklaring, uitgegeven kort na zijn benoeming, zei de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken: ‘De overgrote meerderheid, inclusief de Nederlandse overheid, gelooft dat het niet bijdraagt aan de prioriteit, om de onderhandelingen weer op te starten, als we plotseling verder gaan [en een Palestijnse Staat erkennen] omdat Zweden dit ook deed.’

Israel Today staf.