Politici: harder optreden tegen daders en aanstichters

In Israël groeit de angst voor een derde Palestijnse opstand (intifada). Er zijn rellen op de Tempelberg, naar de Jeruzalemse tram worden stenen gegooid, rellen in Oost-Jeruzalem, de aanslag op rabbi Yehuda Glick – en nu de terreuraanslagen, waarbij Palestijnen een auto gebruiken als wapen tegen weerloze voetgangers.

Twee doden op 22 oktober, woensdag een dode en veel ernstig gewonden. Slechts enkele uren na de aanslag in Jeruzalem werden woensdagavond drie soldaten aangereden door een vrachtwagen in de buurt van de nederzetting Gush Etzion, ten zuiden van Bethlehem, waar zij waren ingezet als wachtposten. De vrachtwagen met een Palestijnse nummerplaat reed met hoge snelheid in op de groep soldaten.

‘Een soldaat is in kritieke toestand, de andere twee zijn matig gewond,’ zei legerwoordvoerder Peter Lerner. De auto werd later verlaten en beschadigd gevonden. Speciale eenheden van het leger zochten in de regio Hebron naar de dader. Het leger wist al snel wie het is, en arresteerde verschillende leden van de familie. De gezochte, Hammam Mesalmeh, gaf zich ’s middags over aan de Israëlische autoriteiten.

Beschermingsblokken
Israel’s veiligheidsautoriteiten reageren op de terreuraanslagen: Zij laten bij de tramhaltes massieve betonnen blokken opstellen om voetgangers te beschermen (foto). Deze beschermingsblokken worden ook op drukke hoofdwegen geplaatst.

Vorige week waren al meer dan 1000 extra politieagenten opgeroepen in de hoofdstad. Nu moeten nog 300 extra politieagenten voor de veiligheid in de hoofdstad zorgen. Politiewoordvoerder Micky Rosenfeld vermeed echter vanochtend op de Israëlische televisie om van een ‘intifada’ te spreken. Het zouden veeleer extremistische eenlingen zijn, die de gespannen situatie benutten.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaf de Palestijnse president Machmoud Abbas en Hamas de schuld voor de escalatie van de situatie. ‘Er zal pas vrede zijn, als hij ermee ophoudt om Joden ‘misdadigers’ te noemen en moordenaars te omhelzen’, benadrukte de regeringsleider. Echte vrede zal er zijn wanneer de pleinen in Ramallah en Gaza, die werden vernoemd naar terroristen, vol staan met demonstranten die opgeroepen tot een einde aan het terrorisme. De recente terreuraanslagen in Jeruzalem waren een direct gevolg van het ophitsen door Abbas en zijn partners bij Hamas.

Minister van Handel Naftali Bennet vroeg om een hardere houding tegenover de terroristen: ‘De oplossing heet afschrikking, niet zelfverdediging.’ Abbas was de echte bestuurder van de dodenritten in Israël, de daders waren slechts zijn gezanten. De Staat moet de Fatach-Hamas-regering van de Palestijnen als een terroristisch regime classificeren en als zodanig behandelen. Veel ministers en Knessetleden veroordeelden de aanslag eveneens, en eisten dat de regering daaruit consequenties trekt.

De Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Ron Prosor, klaagde dat deze organisatie weer zweeg over de terreur in Jeruzalem.
De nieuwe buitenlandchef van de EU, Federica Mogherini, vroeg ‘beide partijen’ terughoudend te zijn.

Ook de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman vroeg om terughoudendheid aan de rechtse parlementsleden, die Joden hadden opgeroepen tot gebed op het Tempelplein. In de huidige situatie gaat het erom, de vrede te herstellen in Jeruzalem. Dat bereik je niet met provocaties, zei Lieberman. ‘In deze regio moet je met wijsheid handelen’.

NAI.