Politie erkent: dodelijke val was toch terreuraanslag

De 26-jarige aannemer Netanel Arami (foto), die medio september van de elfde verdieping van een wolkenkrabber in Petach Tikva doodviel, is het slachtoffer geworden van een terroristische aanslag.

Dit hebben de autoriteiten nu bekendgemaakt, nadat de bevoegde rechtbank een eerder opgelegde nieuwsblokkade vanwege het onderzoek had opgeheven . Blijkbaar werd de jonge vader gedood door Arabieren, omdat hij een Jood was.

Volgens de nieuwszender Channel 2was het rechter Merav Grinberg, die de nieuwsblokkade ophief. Hij volgde daarmee een verzoek van de juridische hulporganisatie Honenu. Die had de politie ook verzocht om de familieleden van Arami als terreurslachtoffers te erkennen, wat de politie vervolgens ook toegaf.

Op 16 september had Arami afscheid genomen van zijn toen drie maanden zwangere vrouw Moria en zijn twee kinderen en vertrok naar het werk. Hij was eigenaar van een klein bouwbedrijf, dat zich had gespecialiseerd in het werken op grote hoogte. Op deze dag daalde hij met zijn personeel af langs de gevel van het gebouw, om daar te werken aan ventilatieschachten.

Zijn medewerkers waren wat eerder klaar dan hij en wachtten in de auto op hem. Toen hij niet kwam, zochten ze naar hem en vonden hem dood op de grond liggen. Veel details van het daaropvolgende onderzoek zijn nog steeds onderworpen aan de nieuwsblokkade.

De politie zei nu in een korte verklaring: ‘In het kader van het onderzoek hebben de politie en de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet drie verdachten gearresteerd, die betrokken zijn bij de moord. Vermoedelijk hadden ze nationalistische motieven. De drie werden na een grondig verhoor weer vrijgelaten, nadat het parket de zaak opnieuw had beoordeeld en vaststelde dat er geen juridische gronden zijn om hen verder vast te houden. Het onderzoek is nog gaande.’

Onmiddellijk na Netanels dood had Aramis familie volgehouden dat het een terroristische aanslag was, en geen ongeluk, zoals de politie eerst aannam.

‘Het is belangrijk voor ons, dat openbaar wordt, dat het niet alleen zo was dat Netanel in de ochtend het huis uitging en in de avond niet meer terugkwam. Hij werd vermoord omdat hij een Jood was,’ zei zijn moeder Miriam tegen Channel 2. ‘Elke poging om ons monddood te maken, of de hele zaak in de doofpot te stoppen, zal niet werken. We hebben het Netanel gezworen, dat we niet zullen rusten tot zijn moordenaars worden gevonden en berecht,’ zei ze.

NAI.