Priester Naddaf: Vrijheid voor christenen in Israël

Vader Gabriel Naddaf, een in Nazareth wonende Grieks-orthodoxe priester met Aramese achtergrond, is uitgegroeid tot een symbool en uitgesproken getuige van de situatie van de christenen in Israël, en hoe die verschilt van de manier waarop christenen overal elders in het Midden-Oosten worden behandeld.

Vader Naddaf sprak deze week in Washington tot leiders van het Amerikaanse congres, en legde uit: ‘In het Midden-Oosten van vandaag is er één land waar christenen van harte vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst en veiligheid wordt toegekend. Het is Israël, de Joodse Staat. In Israël genieten christenen goed onderwijs, werkgelegenheid, welzijn, gezondheidszorg, en een hoge sociaal-economische status. In Israël hebben christenen een vrijheid, die geen enkele moslimmacht ons ooit heeft geboden.’

Sprekend over zijn eigen ontdekkingstocht van het geloof, vertelde vader Naddaf dat hij als jongeman naar de gemengd Arabisch-Joodse stad Haifa verhuisde. Door het ontmoeten van Joden en het werken met Joden ontdekte hij, dat ‘het idee, dat ik bang moest zijn voor Joden, of dat er iets gevaarlijks aan hen was, gewoon niet waar was. Die mythe ging aan scherven’.

Deze van haat vervulde desinformatie over de Israëlische Joden en hun bedoelingen wakkert het huidige geweld aan, dat zich vooral op Jeruzalem richt.

Vader Naddaf vervult op dit moment in de VS een reeks spreekbeurten namens de organisatie The Face of Israel.

Israel Today staf.