Video: Groot alarm in Israël na golf van Arabische rellen

Nadat de Israëlische politie zaterdag een met een mes zwaaiende fanatiekeling doodschoot, laaide zondag bij Palestijnse Arabieren en de Arabische sector van Israël de opruiing en het geweld tegen de Joodse inwoners en de Joodse autoriteiten verder op.

‘Israël is een terroristische staat,’ scandeerden Arabische demonstranten, waarvan velen gewelddadig, in het hele land na de dood van de 22-jaar-oude Kheir Hamdan tijdens een arrestatiepoging in de Galilese stad Kfar Kana (geassocieerd met het dorp Kana in het Nieuwe Testament).

In onderstaande video zie je een waanzinnige Hamdan, die op een politiebusje losstormt en een agent aanvalt met een mes. In deze video zijn niet de duizenden andere dorpelingen te zien die tegen de Joodse Staat rellen.

Ondanks het bewijs dat de videobeelden leveren, houden veel Arabische leiders vol dat het verkeerd was van de politie om dodelijk geweld te gebruiken tegen Hamdan, en ze moedigden de massa’s aan om op straat te protesteren.

Zondag demonstreerden overal in Israël Arabische universiteitsstudenten, de Arabische winkels waren gesloten en de werknemers gingen in staking, en op meerdere plaatsen werden Joden aangevallen met stenen, brandbommen en andere geïmproviseerde wapens.

Bij twee van de ergste aanvallen werden twee mensen gewond toen in Jeruzalem hun auto werd aangevallen door een bende stenengooiende Arabische jongeren, en ten noorden van de hoofdstad raakte een vijfjarig Joods kind gewond toen de auto van zijn familie werd aangevallen .

Duizenden politieagenten werden ingezet om punten in het hele land te bewaken en de veiligheidstroepen gingen op scherp. Maar veel Israëli’s, in het bijzonder de inwoners van Jeruzalem, zagen de aanvallen als een escalatie van een nieuwe golf van terroristisch geweld (‘stille intifada’) dat het land al maandenlang teistert.

Na de terreuraanslagen met auto’s vorige week, in en bij Jeruzalem, liggen nog zes Israëli’s in het ziekenhuis, waarvan drie in ernstige toestand. Bij de ergste van deze twee incidenten werden twee mensen gedood .

Lokale Arabische sociale media hebben de zogeheten ‘Auto Intifada’ geprezen, en ze dringen er bij meer Arabische automobilisten op aan, Israëlische Joden aan te rijden.

Een groot deel van het geweld wordt gevoed door berichten in de Arabische media, dat de Joden de Tempelberg in Jeruzalem ontheiligen en proberen om er de controle over te krijgen. In werkelijkheid zijn verschillende Joodse groepen en Knessetleden op de Tempelberg geweest, als uiting van protest over het gebrek aan vrijheid van eredienst op de heilige plaats. Het is momenteel voor Joden en Christenen verboden om op de Tempelberg te bidden, uit angst voor nog meer moslimgeweld.

Israel Today staf.