Video: Vuurwerk en zwaarden onder de kerstspullen

De politie van Jeruzalem heeft vorige week twee grote zeecontainers in beslag genomen, die volgens de papieren kerstversieringen naar de Arabische christelijke bewoners van de hoofdstad vervoerden, maar ook een grote hoeveelheid vuurwerk en wapens.

De containers, van een leverancier in China, kwamen meer dan twee weken geleden aan in Israël. De drie kopers uit de noordelijke Jeruzalemse wijk Beit Hanina gingen de zending ophalen, maar die had de verdenkingen van douaneambtenaren in de haven gewekt. De containers bleken naar een magazijn in Afula te worden vervoerd.

Enkele dagen later deed de politie een inval in het magazijn en namen de containers mee voor onderzoek. Ze vonden inderdaad kerstversieringen, maar daar lag nog wat onder verborgen:
Honderdduizenden rotjes en 18.000 stuks 20 mm vuurwerk,
5.200 commandomessen,
4300 zaklampen waarin een elektrische shocker (stroomstok) was verborgen,
5500 gewone elektrische shockers,
1.000 zwaarden,
boksbeugels.

Dit alles was op weg naar de Arabische wijken van Jeruzalem, waar gewelddadige rellen een dagelijkse gebeurtenis zijn geworden, en de laatste tijd escaleerden tot dodelijke aanslagen tegen Joodse inwoners van de stad.

De operatie was vooral bedoeld om de invoer van vuurwerk te stoppen, omdat dit steeds vaker wordt gebruikt om politieagenten, synagoges en andere Joodse doelen aan te vallen. De kopers, de eigenaar van het magazijn en een medewerker zijn gearresteerd.

Bekijk de video van Jeruzalemse politieagenten die de containers uitpakken: