Vier doden bij aanval in Jeruzalemse synagoge

Het was een van de ernstigste terreuraanvallen in Jeruzalem sinds jaren, toen dinsdagochtend om 7 uur twee Arabieren de Kehilat Yaakov synagoge in de orthodoxe wijk Har Nof binnenstormden met bijlen, messen en tenminste een pistool.

Onder de ongeveer twintig biddende mensen richtten zij een waar bloedbad aan: vier doden, veel zwaargewonden, waaronder een politie-agent die in het hoofd werd geschoten. Volgens een ooggetuige die de aanval overleefde droegen de terroristen geen hoofddoek, maar ze riepen ‘Allah Akbar’ – ‘Allah is Groter’ – terwijl zij schoten en op hun Joodse slachtoffers inhakten. Na een vuurgevecht van tien minuten wist de politie de twee terroristen, afkomstig uit Oost-Jeruzalem, uit te schakelen; ze overleden ter plaatse.

In de synagoge speelden zich schokkende scènes af. Verpleger Divi Weingarten was nog voor de politie ter plaatse, en beschreef wat hij meemaakte: ‘We werden gealarmeerd door schoten vanuit de synagoge. We vonden een bewusteloze, hevig bloedende persoon. Ze leek dood te zijn toen we haar naar buiten droegen. Toen we weer naar binnen gingen, lagen er ernstig gewonden op de grond, onder het bloed en bewusteloos. Ze droegen nog hun gebedsmantels en gebedsriemen. Het was verschrikkelijk om te zien. Mensen, die moesten sterven alleen omdat zij Joden waren.’

Een andere verpleger vertelde ter plaatse aan het Israel Today team, hoe wanhopige mensen probeerden uit de synagoge te ontkomen. Daarbij vielen ze van de trap en braken hun benen. Toen hij samen met een agent een gewonde in veiligheid wilde brengen, was een agent plotseling ingestort met een kogel in zijn hoofd. Een van de vier gevonden doden was ook een politie-agent.

Arabier uit de omgeving

Net als bij de aanval op rabbijn Glick, werkte een van de Arabische terroristen in de buurt van de synagoge, hij wist daardoor precies hoe hij de Joden naast zijn werkplek het beste kan raken. In dit geval werkte de moordenaar in een kiosk in de buurt van de synagoge. Hij gebruikte zijn kennis van de gebedstijden om met zijn assistent toe te slaan precies op het moment dat de synagoge vol was.

Beide terroristen zijn afkomstig uit de wijk Jabel Mukaber in Oost-Jeruzalem. Het zouden twee neven zijn die dicht bij de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie staan.

Het Israëlische veiligheidskabinet houdt vanmiddag een spoedzitting. Overal in de stad is politie aanwezig om onrust te voorkomen. De stemming in de Israëlische hoofdstad is uiterst gespannen.

Tommy Müller (tekst), NPO Spirit 24 NCRV (tweede video).