VS steunt godsdienstvrijheid op de Tempelberg niet

In de nasleep van de moordaanslag op rabbi Yehuda Glick, die zich ervoor inzet dat Joden op de Tempelberg mogen bidden, heeft de regering-Obama bevestigd dat het de onderdrukking van volledige godsdienstvrijheid op Jeruzalems heilige plaats steunt.

Tijdens een persconferentie afgelopen vrijdag werd aan buitenlandwoordvoerster Jen Psaki gevraagd naar de reactie van het Witte Huis op het neerschieten van Glick, die ook Amerikaans staatsburger is, door een Palestijnse moslimterrorist.

In haar stuntelige en ietwat ontwijkende antwoord zei Psaki, dat hoewel de regering-Obama het neerschieten veroordeelt, deze zich blijft verzetten tegen de inspanningen van Glick om de Tempelberg te openen voor Joodse en christelijke gelovigen.

‘Wij steunen de al lang bestaande praktijk met betrekking tot niet-moslim bezoekers van het gebied, van Haram al-Sharif / Tempelberg,’ zei Psaki. ‘En in overeenstemming met ons respect voor de status quo, zouden we graag zien dat die terugkeert.’

Die ‘al lang bestaande praktijk’ houdt in, dat aan Joodse en christelijke bezoekers het recht wordt ontzegd voor een godsdienstoefening, om te bidden of Bijbels bij zich te hebben op de door moslims bestuurde Tempelberg, ondanks dat deze voor alle Joden en vele christenen de heiligste plaats op aarde is. Veel Joden en christenen zijn aangehouden, zelfs voor het in stilte uitspreken van gebeden tijdens een bezoek aan de Tempelberg.

Om duidelijk te maken, dat de regering-Obama inderdaad deze ontkenning van godsdienstvrijheid steunt, drong een journalist bij Psaki aan: ‘U veroordeelt het neerschieten van een Amerikaanse burger die heeft gepleit voor toegang voor niet-moslim bidders. Maar [zijn zaak] steunt u niet?’

Ze antwoordde bevestigend: ‘Ons standpunt in deze kwestie is niet veranderd. Dat is waar. (…) Het betekent natuurlijk niet, dat we de schietpartij niet veroordelen.’

De Palestijnse leider Machmoud Abbas maakte van de door Washington geboden gelegenheid gebruik en gaf maandag een verklaring uit, waarin de aanwezigheid van Joden op de Tempelberg wordt afgewezen: ‘Binnendringen door de kolonisten en Joodse extremisten’ van de Tempelberg is een belediging voor de ‘islamitische gevoeligheden’.

Een dag eerder zei de Israëlische politiechef Yochanan Danino in een hoorzitting van de Knesset, dat veiligheidstroepen alles zouden doen wat ze kunnen om ervoor te zorgen dat Joden en christenen de Tempelberg kunnen blijven bezoeken, maar hij benadrukte dat de eerder genoemde ‘status quo’ op de heilige plaats zou worden gehandhaafd .

Ryan Jones.