Weer aanslag met auto op wachtenden bij tramhalte

Een Palestijnse Arabier is met zijn auto ingereden op een groep mensen die stonden te wachten bij de halte Shimon Hatzadik van de lightrail in de wijk Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem, ten noorden van de Oude Stad. Een man werd gedood, veertien mensen raakten gewond, waarvan twee ernstig.

Voordat hij naar de tramhalte reed had de man een een groep agenten van de grenspolitie bij een oversteekplaats aangereden. Een van de slachtoffers, de Israëlische Druze Jidan Assad (38), overleed op weg naar het ziekenhuis; twee andere agenten zijn levensgevaarlijk gewond.

De aanvaller reed vervolgens tegen twee andere auto’s aan totdat hij niet verder kon. Daarna verliet hij de bestelauto en begon voorbijgangers en toeschouwers aan te vallen met een breekijzer. Kort daarna werd de aanvaller neergeschoten en gedood door de grenspolitie.

De terrorist is geïdentificeerd als Ibrahim al-Akri, een bekend lid van Hamas, die in de wijk Shuafat woonde. Zijn broer Musa werd vrijgelaten bij de ‘Shalit Deal’ in 2011, meldde Channel 2. Pro-Hamas nieuwssites hebben foto’s van Ibrahim al-Akri gepubliceerd en hem als ‘martelaar’ geprezen.

Hamas-woordvoerder Mushir al-Masri gaf kort na de terreuraanslag een stellingname, waarin staat: ‘We versterken de handen van degene die het bloed wreekt van degenen die gewond raakten in de Al Aqsa moskee.’ Hamas noemde de terreuraanslag ‘het resultaat van de misdaden van de zionisten die de gelovigen blijven aanvallen en de heilige plaatsen van de Palestijnen vernielen.’ De islamisten riepen sympathisanten in Jeruzalem, de Westbank en uiteindelijk alle Palestijnen op om meer van dergelijke acties uit te voeren en de Al Aqsa moskee met alle middelen te verdedigen.

Deze aanval is de tweede aanval met een voertuig in de hoofdstad in twee weken. Op 22 oktober ploegde een Palestijnse Arabier met een flink strafblad zijn auto in een groep wachtenden bij een halte van de lightrail in de nabijgelegen wijk Ammunition Hill. Bij deze aanval werden twee mensen gedood, waaronder een baby van drie maanden, en zes mensen raakten gewond.

Deze aanvallen met voertuigen zijn slechts een klein deel van het escalerende geweld in Jeruzalem in de afgelopen paar maanden, dat ook wel ‘stille intifada’ wordt genoemd. Veel ervan concentreert zich op en rond de Tempelberg. Op de Tempelberg waren vanochtend ook weer confrontaties tussen relschoppers en de Israëlische veiligheidstroepen.

Israel Today staf, Tommy Mülller, INN/Arutz7.