‘Wij willen martelaressen voor Al-Aqsa worden’

Duizenden Palestijnse vrouwen hebben voor de Leeuwenpoort van Jeruzalems Oude Stad gedemonstreerd. Zij eisten uitbreiding van de terreuraanvallen op Israël en het vermoorden van Joodse soldaten. ‘Wij zijn bereid daarvoor als martelaressen te sterven, wij offeren ons leven voor de Al-Aqsa moskee’ riepen ze.

De Palestijnse terreuraanval van afgelopen woensdag, waarbij een bestelauto op wachtenden bij een tramhalte was ingereden, heeft inmiddels een tweede slachtoffer geëist; een 17-jarige Joodse yeshivastudent bezweek in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Het protest van de vrouwen en de dood van de ultraorthodoxe yeshivastudent hebben de sfeer in Jeruzalem nog meer verhit. De Palestijnse vrouwen schreeuwden tegen Joden dat ze zwijnen en honden zijn. Hamas zou de enige organisatie zijn die raad weet met de Joden. Dagelijks zouden Palestijnen in de Oude Stad met traangas en schrikgranaten worden aangevallen.

De spanningen worden versterkt door Arabische politici, die beweren dat de Joden op de Tempelberg niet alleen bidden, maar daar de controle willen overnemen en moslims de toegang tot de Al-Aqsa moskee willen ontzeggen. Weliswaar heeft Israëls premier Netanyahu verschillende malen in het openbaar verklaard, dat de huidige status van de Tempelberg niet wordt gewijzigd, maar de woedende moslims geloven hem niet.

De Israëlische opperrabbijn Yitzchak Yosef verklaarde, dat Joden de Tempelberg als gevoelig punt zouden moeten mijden. Zich op de plaats begeven waar ooit het Allerheiligste van de Tempel stond, zou een religieus vergrijp zijn, waarop de doodstraf staat. Joodse bezoeken aan de Tempelberg zouden moeten ophouden; alleen zo zou verder bloedvergieten kunnen worden vermeden, verlangde de opperrabbijn.

Geheel andere eisen stelde de nationaal-religieuze minister van Handel, Naftali Bennett. Hij wil dat de regering harder optreedt tegen Arabische geweldplegers, inclusief de ’terrorist’ Abbas. Over de betonblokken, die ter bescherming van voetgangers bij de tramhaltes zijn geplaatst, zei de minister: ‘Een regering die zich achter betonblokken verschuilt in plaats van de terroristen te dwingen zich te verschuilen, heeft geen recht van bestaan. Een regering die zich verontschuldigt in plaats van verontschuldigingen te eisen, wanneer zijn burgers worden gedood, heeft geen recht van bestaan.’

De politie heeft een demonstratieve mars tegenghouden van rechtse Israëli’s die onderweg waren naar de Tempelberg. Zij riepen leuzen zoals: ‘De moskee zal branden en de Tempel wordt opnieuw gebouwd.’

Ook vrijdag werdt voor onrust gevreesd. Palestijnse groepen hebben opnieuw een ‘dag van woede’ uitgeroepen in Jeruzalem en Gaza en op de Westbank. De terreurorganisaties Hamas en Islamitische Staat eisen ‘solidariteit met de Al-Aqsa moskee’ en riepen op tot de strijd tegen het ‘Israëlische beleg van Jeruzalem’.

NAI.