Bewaakte pelgrimage naar vernield Graf van Jozef

Meer dan een maand mochten Joden geen pelgrimstocht naar het graf van de Bijbelse Jozef maken, omdat het veiligheidsrisico te groot was.

Het graf bevindt zich in de Palestijnse stad Nablus, de bijbelse Sichem, waar ooit stond de Ark van het Verbond. De plaats kan alleen onder zware beveiliging worden bezocht. En zo gingen in de nacht 1.500 Joden op weg naar Sichem, begeleid door soldaten die de 20 bussen bewaakten.

Bezoekers vonden het graf helemaal verwoest, de stroomvoorziening was vernield en er was geen licht. Met een symbolische daad, passend bij het Chanoekafeest, werden de zes fakkels van de meegebrachte Chanoekia aangestoken en het graf van Jozef straalde in het licht.

De aanblik was niet prettig voor de bezoekers, omdat het gebied erg vervallen was. Toch was de stemming plechtig en en werd de hoop uitgesproken, dat men op een dag het graf van Jozef op klaarlichte dag, zonder zware veiligheidsmaatregelen, kan bezoeken.

Onder de bezoekers waren enkele prominente rabbijnen en politici, voorts militairen van de parachutistenbrigade, die gewond waren geraakt tijdens het recente Gaza-conflict. Ook de familie van Joseph Livnat, die een paar jaar geleden op deze plaats werd gedood door een Palestijnse politieman, was onder de bezoekers.

NAI.