Gaza bereidt zich voor op de volgende oorlog

• Nog geen wederopbouw in de Gazastrook,
• Tienduizenden Gazanen wonen nog in tentenkampen,
• Toegezegde miljarden steun komen nog niet binnen,
• Hamas toont zijn spierballen met een militaire parade,
• Duizenden Palestijnen graven nieuwe tunnels voor Hamas.

Parade van Hamas in de Gazastrook. Scherpschutters in hun camouflage-uniformen lijken wel bezoekers van Mars of de Yeti uit de Himalaya.Parade van Hamas in de Gazastrook. Scherpschutters in hun camouflage-uniformen lijken wel bezoekers van Mars of de Yeti uit de Himalaya.

Drie maanden na de operatie Sterke Rots deze zomer is er in de Gazastrook nog niets veranderd. Er vindt geen wederopbouw plaats en er wordt niet ontwapend. In plaats daarvan bereidt de Gazastrook zich voor op een vierde gevechtsronde met Israël.
In de Palestijnse media staan vaak berichten over hoeveel de Palestijnen in de Gazastrook nog lijden en dat de islamisten van Hamas er niets aan doen. Ze investeren in plaats daarvan in nieuwe raketten en terreurtunnels.

Tienduizenden Palestijnen van wie in de recente oorlog de huizen en de woningen werden vernietigd, wonen nog steeds in tentenkampen van de vluchtelingenorganisatie UNRWA. 1,7 miljoen Palestijnen werden het slachtoffer van het geschil tussen de radicale Hamas-regering in Gaza en de Fatach-leiders in Ramallah. In Gaza is een werkloosheidspercentage van 45 procent.

Het geld dat de internationale gemeenschap in Kaïro heeft toegezegd voor de wederopbouw van de Gazastrook, in totaal 5,4 miljard dollar, bestaat alleen op papier. Daarom bezoekt de Palestijnse premier Rami Hamdallah momenteel de landen aan de Perzische Golf. Hij wil er de beloofde donaties inzamelen.

De reden waarom de miljarden donaties niet zijn uitbetaald is – volgens de Palestijnse president Machmoud Abbas – dat Hamas weigert de controle over de grensovergangen naar Egypte over te dragen aan Fatach, zoals werd overeengekomen. Hamas beschuldigde op zijn beurt Israël en de Fatach-regering in Ramallah, dat ze alles zouden doen om de wederopbouw te verhinderen.

Herbewapening van de Gazastrook
In de afgelopen dagen marcheerden de gewapende Hamas troepen met grote raketten (R-160, bereik 150 km), vergezeld door drones in de lucht, door de straten van Gaza. Het gaat hen om zich sterker te bewapenen voor een volgende oorlog met Israël, niet om het welzijn van hun eigen bevolking.

Hamas heeft aan Arabische media al laten zien hoe nieuwe aanvalstunnels in de richting van Israël worden gegraven. Volgens een Egyptisch bericht, dat werd gepubliceerd in het Israëlische dagblad Yediot Achronot, investeert Hamas jaarlijks $ 140 miljoen in de bouw van nieuwe tunnels. 12.000 Palestijnen werken in de tunnelindustrie, met hun handen, zonder gereedschap, zodat het graafwerk aan de Israëlische kant niet worden gehoord. Gemiddeld kost elke tunnel bij Rafah richting Sinai/Egypte omstreeks $ 100.000 en de bouw duurt maximaal twaalf maanden.

Ook in de raketindustrie maakt Hamas vooruitgang; in de afgelopen weken werden enkele raketproeven uitgevoerd in de richting van de Middellandse Zee.

Aviel Schneider.