Grote hoeveelheid aardolie in natuur na leidingbreuk

Meer dan 80 mensen in Jordanië en Israël moesten medisch worden behandeld nadat in de nacht van woensdag op donderdag een olieleiding in zuid-Israël was gescheurd.

De slachtoffers hadden last van luchtwegirritaties ten gevolge van vrijgekomen gassen. De autoweg 90 naar Eilat werd door olie overstroomd en moest worden gesloten. Aan de Jordaanse zijde werden bewoners opgeroepen in hun woningen te blijven. Zij spreken van een zware stank in het hele gebied.

Deskundigen spreken van een van de grootste milieu-ongevallen in de geschiedenis van de Joodse Staat. Een vertegenwoordiger van het Israëlische milieuministerie sprak van verontreinigingen over enkele kilometers. Men zou nog geen nauwkeurig zicht hebben op de veroorzaakte schade.

Waarschijnlijk zijn enkele duizenden kubieke meters aardolie uit de defecte pijpleiding in de Aravawoestijn bij Beër Ora gestroomd. De brandweer bouwde ongeveer 20 kilometer ten noorden van het toeristencentrum Eilat oliedammen.

De aardolie verontreinigt de bodem, schaadt planten en dieren en geeft bovendien gevaarlijke dampen af. Natuurreservaten in het zuiden met een unieke dieren- en plantenwereld worden door de aardoliemassa bedreigd. Acuut gevaar lopen enkele duizenden acaciabomen en 280 dorkasgazellen, aldus de Dienst Nationale Parken in Eilat.

Naar verluidt werd de pijpleiding bij onderhoudswerkzaamheden beschadigd. Het gaat om een sectie van een grote pijpleiding die van Ashkelon aan de Middellandse Zee naar Eilat aan de Rode Zee loopt.

NAI.