Hamas wil nu ook geheel Judea en Samaria ‘bevrijden’

Hamasfunctionaris Machmoud al-Zahar heeft dit weekeinde de ware bedoelingen van de Palestijnse terreurorganisatie voor Judea en Samaria bekend gemaakt: het overnemen van dit gehele gebied, en later van geheel Palestina.

In een toespraak ter gelegenheid van de 27e verjaardag van de oprichting van Hamas zei al-Zahar: ‘Net zoals we Gaza hebben bevrijd, er een echte regering hebben geïnstalleerd, een succesvol leger hebben opgezet, een sterk politiekorps hebben gerealiseerd en veiligheidsorganen hebben opgezet om tegen de vijand te strijden, zullen wij datzelfde ook op de gehele westoever doen. Dit alles dient ter voorbereiding van ons optreden in geheel Palestina.’

Bij de toespraak van deze functionaris werd duidelijk dat er diepe kloven en openlijke haat heersen tussen de beide Palestijnse groepen, Hamas en Fatach.
Bovendien voert Hamas al weken een soort psychologische oorlog tegen Israël. Demonstratief werden rakettesten uitgevoerd en drones over de zee gestuurd. Zondag werd er in Gaza een grote militaire parade gehouden om hun kracht te tonen.

Reeds vóór Israëls operatie Sterke Rots, afgelopen zomer in de Gazastrook, hadden de Palestijnse partijen Fatach en Hamas gesprekken gevoerd over een gemeenschappelijke regering. Die werd begin juni actief. Niettemin werkte Hamas er gelijktijdig aan om de Fatach-partij inclusief president Machmoud Abbas ten val te brengen. De door Hamas in Judea en Samaria opgebouwde infrastructuur werd medio augustus door de Israëlische geheime dienst Shin Beth ontdekt en vernietigd. Bovendien werden 93 Hamas-activisten gearresteerd die bezig waren in Judea en Samaria opslagplaatsen voor geld en wapens in te richten.

Tot nog toe heeft Hamas berichten ontkend, dat men het bestuur over de zogenaamde Westbank zou willen overnemen. De als terreurgroep geclassificeerde islamitische groepering heerst over de Gazastrook.

Afgelopen week beschuldigde al-Zahar Fatach ervan, Hamas als een vijand te behandelen. In een verklaring geeft al-Zahar nu Fatach de schuld van de belegering van de Gazastrook. Hij verweet de Palestijnse Autoriteit (PA), dat deze verhindert dat bouwmaterialen naar de Gazastrook komen, hoewel Israël het leveren van dergelijke goederen inmiddels toestaat. Al-Zahar veroordeelde ook de veiligheidscoördinatie tussen Israël en de PA en noemde deze een ‘nationale schande’.

NAI.