Linkse Arbeiderspartij wil Jeruzalem verenigd houden

De leiders van de Arbeiderspartij, koplopers in de peilingen voor de komende landelijke verkiezingen, hebben zondag beloofd dat zij Jeruzalem verenigd zullen houden onder Israëlische soevereiniteit, indien het volk hen aan de macht stemt.

Herzog en Livni in de Oude Stad van Jeruzalem, een gebied waarover de Palestijnen zeggenschap eisen in ruil voor vrede.Herzog en Livni in de Oude Stad van Jeruzalem, een gebied waarover de Palestijnen zeggenschap eisen in ruil voor vrede.

Partijleider Isaac Herzog en voormalig minister van Justitie Tzipi Livni, die haar eigen Hatnua partij fuseerde met de Arbeiderspartij, deden de belofte tijdens een ceremoniële ontsteking van een Chanoeka kandelaar bij Westelijke Muur van Jeruzalem.

‘Wij zijn vastbesloten (…) om Jeruzalem als onze hoofdstad te behouden, om zijn toekomst te waarborgen en om deze heilige plaats te beschermen,’ aldus Herzog. ‘We zullen er alles aan doen om te voorkomen dat deze wordt verdeeld. Wij spannen ons in voor zijn sociale karakter en voor het feit dat Jeruzalem meer is dan stenen.’

Livni was nog duidelijker in haar verklaring: ‘Wij verbinden ons ertoe dat – ongeacht wat er gebeurt – [Jeruzalem] van ons zal blijven, van het Joodse volk, dat het onder de jurisdictie van de Staat Israël zal blijven.’

De verklaringen waren opmerkelijk voor veel waarnemers, omdat zowel Herzog als Livni ervoor pleiten om te voldoen de meeste Palestijnse eisen bij het streven naar een land-voor-vrede-overeenkomst. De Palestijnse leider Machmoud Abbas, die beide leiders van de Arbeiderspartij een echte partner voor vrede achten, heeft herhaaldelijk verklaard dat er geen vrede zou zijn, totdat Israël de oostelijke helft van Jeruzalem overdraagt.

Toch blijven Livni, Herzog en de Arbeiderspartij koplopers bij de verkiezingen van 17 maart volgens een maandag gepubliceerd onderzoek van Knesset Channel. Indien dit waar blijkt te zijn, dan zou Herzog waarschijnlijk de volgende Israëlische premier worden.

Ryan Jones.