Moslims ontheiligen Tempel­berg door er te voetballen

De moslims beweren dat de Tempelberg in Jeruzalem, of beter gezegd, de Al Aqsa moskee die op het zuidelijke eind staat, de derde heiligste plaats van de islam is. De moslims tonen regelmatig hun eerbied door het heilige plateau als een voetbalveld te gebruiken, tot grote consternatie van de Joden, voor wie de Tempelberg de heiligste plaats op de wereld is.

De islamitische autoriteiten die toezicht houden op de Tempelberg maken zich er niet druk om, als Joden worden beledigd door de voetbalwedstrijden, omdat ze geen historische en religieuze banden van de Joden met deze plaats erkennen.
Maar de Israëlische wet erkent die banden wel, en het verbiedt officieel de ontheiliging van deze heilige plaats op een dergelijke manier.

Politieagenten die op het terrein zijn gestationeerd worden geacht om een einde te maken aan voetbalwedstrijden die worden gespeeld op de ruïnes van de Bijbelse Tempel. Maar net zoals islamitische intimidatie de politie verhindert de vrijheid van eredienst voor Joden en christenen op de Tempelberg te beschermen, zo verhindert die ook elke tussenkomst bij deze daden van ontheiliging.

Door eraan vast te houden dat de wet op dit punt wordt gehandhaafd kan de beledigde partij in de problemen komen, zoals een Joodse man deze week ontdekte; hij werd boos toen hij moslims zag voetballen op het heiligste stuk grond van zijn godsdienst. De nieuwssite Arutz Shevabeschrijft hoe hij na zijn klacht door de Israëlische politie werd gearresteerd.

Premier Benjamin Netanyahu heeft onlangs de Jordaanse koning Abdullah II gerustgesteld, dat zijn regering op geen enkele manier de status quo op de Tempelberg zal veranderen, die de met Jordanië verbonden islamitische autoriteiten (Waqf) in staat stelt om elke zweem van niet-islamitische eredienst te verbieden en strijdlustig elke relatie met het Jodendom te negeren.

Israel Today staf.