Palestijnen gooien brandbom naar huis in Jeruzalem

Palestijns-Arabische aanvallers gooiden zaterdagavond een brandbom op het balkon van een appartement in de Jeruzalemse wijk Armon Nanatziv. Hij veroorzaakte schade maar er waren geen gewonden.

Archieffoto.Archieffoto.

De eigenaren van het appartement waren op het moment van de aanval in de hun woonkamer, en blusten snel de vlammen op het balkon voordat hun huis in brand vloog.

‘We hoorden een knal die zeer beangstigend was. We waren in shock. De bom kwam niet in ons appartement, maar als hij in ons huis was gekomen, zou hij het in brand hebben gezet,’ vertelde de bewoner, Marcel Kornicher, aan de Israëlische nieuwssite Ynet.

De wijk Armon Hanatziv grenst aan de Arabische wijk Jabal Mukaber, die in de afgelopen zes maanden regelmatig het toneel van rellen was. Twee inwoners van Jabal Mukaber vielen in november tijdens het ochtendgebed een synagoge in een ander deel van Jeruzalem aan, slachtten vier ongewapende Joodse mannen af en verwonden een groot aantal anderen.

Functionarissen van politie en brandweer zeggen dat ze de aanvallen met brandbommen in Arnon Hanatziv en andere delen van de hoofdstad zeer serieus nemen na de aanval van vorige week, waarbij de elfjarige Ayala Shapira ernstig gewond werd.

Zwaar gewond door brandbom naar auto
Afgelopen donderdagavond gooiden Palestijnse relschoppers een brandbom in de auto van Avner Shapiro, die met zijn elfjarige dochter Ayala naar zijn huis reed in de Jeruzalemse wijk Ma’ale Shomron.

Zowel vader als dochter raakten gewond door de aanval. Ayala kreeg derdegraads brandwonden op het grootste deel van haar lichaam en moest in coma worden gebracht terwijl dokters koortsachtig werkten om haar leven te redden. Tegen vrijdagmiddag was de toestand van Ayala iets verbeterd, nadat de artsen een luchtweg vrijmaakten door haar ernstig verbrande keel.

De artsen benadrukten dat het herstel van het meisje langdurig en ingewikkeld zal zijn. ‘De strijd zal lang zijn. Eerst moeten we haar stabiliseren, haar weer wakker laten worden, en haar in een toestand brengen waarin we kunnen beginnen met het reconstrueren van haar gezicht,’ vertelde professor Eyal Winkler, de directeur van de afdeling Plastische Chirurgie van het Sheba Medical Center aan Ynet.

Zijn collega, professor Gidi Paret, directeur van de afdeling Pediatrische Intensive Care, legde uit dat Ayala’s ‘situatie zeer ingewikkeld is. Ze hoort ons, en wij hebben aan haar ouders gevraagd met haar te praten en haar te strelen om haar een gevoel van thuis te geven.’

In het weekeinde heeft de politie twaalf verdachten in de zaak opgepakt, waaronder twee Palestijns-Arabische tieners die bekenden dat ze brandbommen hadden gegooid naar de auto van de familie Shapira, waardoor hun dochter ernstig gewond raakte.

Israel Today staf.