Palestijnen weigerden hulp IDF aan stervende minister

• Palestijnse minister Ziad Abu Ein werd niet geslagen,
• Minister was persoonlijk bij gevecht betrokken,
• Palestijnse menigte blokeerde medische hulp IDF,
• Palestijnse artsen zeggen: het was een hartaanval,
• Ondanks de feiten spreekt PA over ‘koelbloedige moord’

Nu er meer details bekend worden over de vroegtijdige dood van minister Ziad Abu Ein van de Palestijnse Autoriteit op woensdag, lijkt het erop dat hij niet is gedood door IDF, en ook dat de Palestijnse omstanders eigenlijk verhinderden dat Israëli’s de man levensreddende medische hulp boden toen hij op sterven lag, blijkbaar door een hartaanval.

Bekend is nu, dat Abu Ein een demonstratie leidde tegen Joodse ‘nederzettingenactiviteiten’, die gewelddadig werd. Dat was immers zijn baan bij de Palestijnse Autoriteit. Op een gegeven moment knokte Abu Ein persoonlijk met de Israëlische grenspolitie, van wie er één de minister bij de keel greep en wegduwde.

Volgens Israëlische, Russische en Britse journalisten ter plaatse gebeurde het zo’n vijf minuten later, dat Abu Ein kortademig ging zitten en naar zijn borst greep. De ooggetuigen ontkenden beschuldigingen, dat een Israëlische soldaat Abu Ein tegen zijn borst had geslagen met de kolf van een geweer.

Tom Rayner van Sky News meldde dat op dat moment een vrouwelijke Israëlische arts had geprobeerd om de omstanders weg te sturen en Abu Ein hulp te bieden. Maar de Palestijnse menigte wilde daar niets van weten, en vervoerde de stervende man snel naar een nabijgelegen voertuig. Zijn verslag weerlegde de Palestijnse beweringen, dat Abu Ein met opzet medische hulp werd geweigerd, een factor die heeft bijgedragen aan zijn dood.

De omstandigheden leken de beoordeling van het Israëlische leger te steunen, dat Abu Ein, die aan een hartkwaal leed, werd getroffen door een zware hartaanval.

Maar toch stemde Israël in met deelname aan een volledig onderzoek, en stuurde dr. Hen Kugel naar de autopsie van Abu Ein. Kugel rapporteerde dat de slagaders van Abu Ein voor bijna 80 procent waren geblokkeerd, en dat alle tekenen wezen op een zware coronaire aanval.

‘We weten dat hij stierf aan een hartaanval. Hij had een aanzienlijke verstopping van de slagaders en zijn hart was in slechte staat. Toen ze zijn nek beetpakten veroorzaakte dit enorme spanning, die leidde tot een bloeding en dan tot volledige blokkade, dat heeft hem gedood,’ vertelde Kugel aan de Israëlische nieuwssite Ynet.

Terwijl de betrokken Palestijnse artsen naar verluidt het erover eens zijn dat een hartaanval uiteindelijk Abu Ein heeft gedood, beschuldigde de Palestijnse Autoriteit Israël toch van een ‘koelbloedige moord.’
‘Na het horen van de resultaten van de autopsie houdt de Palestijnse regering Israël volledig verantwoordelijk voor het doden van Ziad Abu Ein’, zei woordvoerder Ihab Bseiso.

‘Wat er is gebeurd, is in elk opzicht een misdaad; we kunnen (na) deze misdaad niet stilzitten en zwijgen,’ zou de Palestijnse leider Machmoud Abbas tegen zijn kabinet hebben gezegd.
‘De PA heeft besloten om alle vormen van coördinatie met Israël te stoppen na de opzettelijke moord op (…) Ziad Abu Ein’, aldus Abbas assistent Jibril Rajoub.

Deze nieuwe opruiing heeft donderdag al resultaat opgeleverd: voorafgaand aan Abu Ein’s begrafenis in Ramallah braken rellen uit in Hebron. De Israëlische politie is versterkt met het oog op extra geweld in Jeruzalem en elders.

Ryan Jones.