Palestijnen worden steeds radicaler tegenover Joden

• Twee terreurverdachten met een mes opgepakt,
• Meeste Palestijnen steunen aanvallen op Israëli’s,
• Palestijnen vrezen bedreiging heilige plaatsen,
• Palestijnen willen Israëlische leiders laten berechten.

Het Israëlische leger heeft dinsdag twee vermoedelijke terroristen opgepakt. Ze hadden een mes bij zich en wilden in de buurt van de nederzetting Tekoa blijkbaar Joden neersteken. Een van de mannen is de neef van Abu Amar Eishar, de Hamas-activist die verantwoordelijk is voor de moord op drie Joodse yeshiva-studenten in juni.

Uit een nieuw onderzoek blijkt, dat geweld tegen Joden nu wordt ondersteund door een overgrote meerderheid van de Palestijnen. Zo steunt 80 procent van de Palestijnen de recente aanvallen van individuele terroristen op Israëli’s. 60 procent juicht het toe dat Israël wordt beschoten met raketten.

Het Palestinian Center for Policy and Survey Research (PSR) heeft 1270 mensen geïnterviewd in de Palestijnse gebieden (Judea en Samaria) en Gaza. Het onderzoek is representatief, het foutenpercentage is, volgens PSR, drie procentpunten.

De Palestijnse opiniepeiler Khalil Shikaki legde uit, dat de resultaten van de enquête de woede over de standpunten van de Israëlische regering over de heilige plaatsen in Jeruzalem weerspiegelen.
Van de Palestijnen was 86 procent ervan overtuigd, dat hun heilige plaatsen (de Al-Aqsa moskee en de Rotskoepel) ernstig zouden zijn bedreigd door Israël. Zij vrezen dat de Joden het gebied willen overnemen om daar hun Derde Tempel te bouwen – een voornemen dat de Israëlische regering heftig ontkent.
Rechtse parlementsleden en Tempelberg-activisten hebben echter meerdere malen publiekelijk geëist, dat het aan Joden moet worden toegestaan op de Tempelberg te bidden.

De initiatiefnemers van het onderzoek meldden, dat de Palestijnen diep teleurgesteld zijn over het mislukken van de vredesonderhandelingen, die werden bemiddeld door de Verenigde Staten. De recente oorlog met Hamas in de Gazastrook zou ook hebben bijgedragen aan de radicalisering. ‘Tegen deze achtergrond wordt het geweld de dominante factor’, verklaarde opiniepeiler Shikaki.

De enquête liet ook zien, dat een grote meerderheid van de Palestijnen (83,3 procent) vindt dat Israëlische politici en militairen moeten worden aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

NAI.