Palestijnse minister sterft na conflict met soldaten

Ziad Abu Ein (foto), de Palestijnse minister voor Nederzettingen-aangelegenheden, is vandaag overleden in het dorp Turmus Ayya, nabij de Joodse stad Shilo in de regio Benjamin, Samaria, na een confrontatie met Israëlische soldaten die een Arabische protestmars tegen het bestaan van de Joodse buitenpost Adey Ad wilden tegenhouden.

Foto: FacebookFoto: Facebook

Gezegd werd dat een soldaat met een geweer tegen zijn borst heeft geslagen. Vervolgens stortte de minister in. Hij weigerde hulp van een Israëlische paramedicus en vroeg naar een ziekenhuis in Ramallah te worden vervoerd; daar is hij overleden.

Van Israëlische kant werd gezegd dat de man ernstig ziek was; hij zou aan hoge bloeddruk en diabetes lijden, en zijn overleden aan een hartaanval.

In Turmus Ayya op de Westbank waren conflicten ontstaan tussen Joodse pioniers en Palestijnen. De Joden beweerden, dat de Palestijnen enkele malen paarden van hen hadden gestolen.
De Palestijnen zeiden, dat de pioniers hen met stenen hadden gegooid en hun olijfbomen hadden vernield. Het leger was er heen gekomen om gewelddadige rellen te voorkomen. Ook Ziad Abu Ein was er heen gegaan en raakte betrokken bij de rellen, waarbij hij traangas zou hebben ingeademd.

De Palestijnse president Machmoud Abbas sprak in een eerste reactie van een ‘barbaarse actie’ van het Israëlische leger. De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riyad al-Maliki zei dat Israël zou betalen voor de ‘moord’ op Abu Ein.

Abu Ein behoorde tot de Revolutionaire Raad van de Fatachpartij. Hij was een van de leiders in de strijd tegen de Joodse nederzettingen en tegen de veiligheidsbarrière, die Israël van de Palestijnse gebieden scheidt.
Hij was in 1979 betrokken bij een bomaanslag, waarbij twee Joodse tieners om het leven kwamen. Abu Ein kwam daardoor in de gevangenis, maar werd in 1985 vrijgelaten als onderdeel van een gevangenenruil.

NAI, Arutz Sheva.