Zes miljoen vluchtelingen willen terugkeren, zegt Abbas

De Palestijnse president Machmoud Abbas (foto) heeft afgelopen weekeinde in een interview met de Egyptische krant Akhbar el-Yom gezegd dat zes miljoen Palestijnse vluchtelingen wachten om naar hun vaderland te kunnen terugkeren. Hij zegt zelf een van hen te zijn.

Bovendien bevestigde hij in het interview zijn houding om geen Joodse Staat te erkennen, omdat dit de belangen van de Arabische Israëliërs zou schaden. Het Middle-East Media Resarch Institute (MEMRI) heeft Abbas’ uitspraken onder de loep genomen en ze vertaald.

De Palestijnse president zou duidelijk maken dat hij Israël niet als Joodse Staat kan erkennen, omdat deze Staat miljoenen Palestijnse vluchtelingen zou verhinderen naar hun land terug te keren. ‘Wij kunnen degenen die willen terugkeren niet de deur voor de neus dichtgooien. Daarom kunnen we een Joodse Staat niet erkennen.’

Bovendien dreigde de Palestijnse president: Wanneer de VN-Veiligheidsraad het Palestijnse voorstel voor een termijn van twee jaar voor de terugtrekking van Israël achter grenzen van 1967 afwijst, zou hij mogelijk de veiligheidssamenwerking met Israël beëindigen.

Voorts verklaarde Abbas, dat wanneer Israël zich tegen de stichting van een onafhankelijke Palestijnse Staat blijft verzetten, ‘de bezetters dan ook de verantwoordelijkheid moeten overnemen, vooral in de gezondheidszorg en het onderwijs.’

Abbas bekritiseerde in het interview ook Hamas en de Moslimbroederschap. Hij noemde hen ‘een stelletje leugenaars.’ Hij beschuldigde de islamisten dat zij de militaire operatie Sterke Rotsafgelopen augustus geprovoceerd zouden hebben, wat ertoe leidde dat een groot gedeelte van de Gazastrook in puin en as ligt.

NAI.