Zware winterstorm eist doden en gewonden

De zware winterstorm heeft in het Heilige Land twee doden en meerdere gewonden geëist. In het hele land waren stroomstoringen, soms liep het verkeer vast.

In Jeruzalem viel de sneeuw wel mee.In Jeruzalem viel de sneeuw wel mee.

Het niveau van het meer Kinneret is aanzienlijk gestegen door de zware regenval, sinds zaterdag met zeven centimeter.
Het ernstigst waren de bewoners langs de Middellandse Zee er aan toe, waar de storm het hevigst woedde.
Terwijl het donderdagochtend vroeg in noord Israël weer sneeuwde, werd de situatie in Jeruzalem rustiger. Hier werden kleuterscholen en scholen weer geopend, tot teleurstelling van veel kinderen. Onderstaande video laat zien dat de sneeuw in Jeruzalem – zeker vergeleken met wat we in Nederland gewend zijn – wel meeviel. Het dunne laagje sneeuw van woensdag was in de nacht weggespoeld door de regens.

Een 13-jarige jongen overleed bij een verkeersongeval dat werd veroorzaakt door het winterweer. Hij werd op autoweg 375 bij Bet Shemesh gegrepen door een autobus, die op de gladde weg onbestuurbaar was geworden. Twee andere voetgangers raakten lichtgewond bij het ongeval.
De Palestijnse Autoriteit meldde dat een acht maanden oude baby werd gedood bij een brand in Tulkarem. De brand werd blijkbaar veroorzaakt door een kachel waarmee werd verwarmd.

De verkeerstoren van de luchthaven Ben Gurion bij Tel Aviv werd getroffen door de bliksem, wat enige schade veroorzaakte. Dit leidde tot vertragingen van maximaal een uur.
Rond 17.000 Israëli’s werden getroffen door tijdelijke stroomuitval.
Tal van buslijnen staakten woensdag hun diensten, maar reden vandaag weer. Ook in het treinverkeer waren vertragingen. Alleen de Jeruzalemse sneltram reed grotendeels op schema.
De politie in Tel Aviv meldde, dat door de storm 39 bomen en 15 verkeerslichten omver waren geblazen.

De weerdienst verwacht tot en met zondag aanhoudende kou. In hoger gelegen gebieden zou het steeds weer sneeuwen. Er is goed nieuws voor skiërs: op het skigebied van de berg Hermon wordt een sneeuwhoogte van 110 cm gemeld.


Ambulancebemanningen en IDF pantserwagens staan klaar in Jeruzalem wegens de verschrikkelijke weersverwachtingen


Slechts een dun laagje sneeuw bedekt de hoofdstad


President Reuven Rivlin serveert koffie aan enkelen van de honderden militairen die waren opgeroepen om bijstand te verlenen


Het meeste nachtleven in het centrum van Jeruzalem ging ononderbroken door tijdens de storm


Het openbaar vervoer reed zoals gebruikelijk, hoewel de meesten thuisbleven van hun werk nadat de Jeruzalemse scholen uit voorzorg werden gesloten


Een verplicht plaatje: de Tempelberg in de sneeuw

NAI, Israel Today staf.