Aanhang IS groeit in Israël; IS-cel opgepakt in Hebron

De Israëlische militaire censor heeft zondag het bericht vrijgegeven voor publicatie, dat onlangs in de Judese stad Hebron een terreurcel is opgepakt, die beweert banden te hebben met de Islamitische Staat (v/h ISIS).

IS-strijdersIS-strijders

De Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shabak heeft samen met de IDF de terreurcel opgespoord en met succes gearresteerd. Hij bestond uit drie Palestijnse inwoners van Hebron. Bij de inval waren geen gewonden bij beide partijen.

Volgens veiligheidsdiensten maakte de cel plannen om een aantal Israëli’s aan te vallen, zowel burgers als militairen. Een specifiek plan betrof de moord op een Israëlische soldaat en het gebruik van zijn wapen en uniform voor het uitvoeren van een gewapende aanval op Israëlische burgers.

Eveneens in november lieten videobeelden zien hoe de Palestijnse moslimgeestelijke Ali Abu Achmad de Tempelberg in Jeruzalem gebruikte als platform voor het houden van een onvoorbereide vurige preek tegen de Joden en ter ondersteuning van ISIS.
Sprekend tot de gelovigen hekelde Abu Achmad de Joden als ‘de meest verachtelijke wezens,’ en hij bad openlijk voor de jihadisten van ISIS, dat zij Amerika en zijn bondgenoten in Syrië en Irak zouden verslaan.
‘O Allah, vernietig Amerika en zijn coalitie. Oh Allah, stel ons in staat om hun hoofd af te snijden. Oh Allah, help onze broeders, de moedjahedien in het land van Irak en Syrië,’ riep Abu Achmad.

In oktober bevestigde het Barzilai Medisch Centrum in de zuidelijke Israëlische kuststad Ashkelon, dat een van zijn artsen zich had aangesloten bij ISIS en was gedood tijdens gevechten voor de islamistische horde in Syrië.

Een maand eerder berichtte een geschokte Israëlische krant, dat moskeeën in Israël zelf predikten ten behoeve van de Islamitische Staat. ‘ISIS is op de goede weg,’ vertelde een imam in een moskee in het noorden van Israël aan zijn gemeenteleden.

In een andere moskee in dit gebied verklaarde een gemeentelid publiekelijk: ‘De Islamitische Staat is de enige die een islamitische Staat kan vestigen, en het is goed dat ze mensen straffen. Ik hoop dat ze het halen naar Israël.’

De Israëlische nieuwssite Ynet meldde dat in beide gevallen, en veel soortgelijke, de steunbetuigingen voor IS snel werden gevolgd door verbale en zelfs fysieke confrontaties tussen lokale moslims, zowel voor als tegen de Islamitische Staat.

Veel Israëlische moslims zien IS als een bedreiging, maar de zorg bestaat dat ze snel en geruisloos naar de achtergrond verdwijnen nu het rumoer van de achterban van de terroristische beweging steeds luider wordt.

‘Wanneer het beeld duidelijk wordt, zal iedereen begrijpen dat de Islamitische Staat voor iedereen de enige oplossing is. Joden moeten ook de Staat steunen en zich bekeren tot de islam,’ zei een andere imam tegen Ynet.

In Jezus’ geboorteplaats Nazareth werd een groot bord met het ISIS-symbool en een bedreiging tegen ‘ongelovigen die de Islam niet aanvaarden’ afgebroken door de politie, maar met weinig of geen publieke verontwaardiging weer neergezet.

‘Wanneer er op de achtergrond enige sympathie bestaat, zijn er meestal enkelingen die de stap zetten naar verdere actie’, waarschuwde de voormalige Mossad-chef Efraim Halevy in september in een interview met de Legerradio. Halevy wees er op, dat iets soortgelijks ‘in West-Europa was gebeurd en misschien hier al aan het gebeuren is’.

Israel Today staf.