Britse krant prijst Israëls president Rivlin als ‘held’

Israëls rechtse president Reuven Rivlin werd vorige week verrassend gekozen als een van de ‘helden van 2014’ door het liberale Britse dagblad The Guardian.

Rivlin’s voorganger, Shimon Peres, was veel meer een lieveling van de internationale media vanwege zijn bereidheid om grote delen van het Bijbelse land Israël over te dragen in ruil voor een ‘vredes’overeenkomst.

Maar The Guardian merkte op, dat Rivlin ook een punt had door zijn ‘opkomen voor de burgerrechten van de Palestijnen’ en het veroordelen van onverdraagzaamheid afkomstig uit alle sectoren van de Joodse Staat, wat hem een ‘onwaarschijnlijke held’ maakte.

Voor velen is Rivlin een goed voorbeeld van ethisch conservatisme. Hij neemt inderdaad kwesties van gelijkheid zeer serieus, en dringt erop aan dat de Joodse meerderheid van Israël zijn minderheden met eerlijkheid moet behandelen. Maar tegelijk vertaalt Rivlin dit niet met toegeven aan de eisen van de Palestijnse nationale beweging.

Rivlin heeft een staat van dienst als hardnekkig tegenstander van het verdelen van Jeruzalem en de evacuatie van Joden uit Judea en Samaria, de zogenaamde ‘Westbank’. Deze kleine weetjes bleven grotendeels onaangeroerd in The Guardian.

Israel Today staf.