Christenvervolging neemt toe in omgeving van Israël

De onafhankelijke christelijke hulporganisatie Open Doors heeft woensdag zijn jaarlijks verschijnende Ranglijst Christenvervolging gepubliceerd. Circa 100 miljoen christenen blijken omwille van hun geloof te worden vervolgd.

Het afgelopen jaar zijn zowel de ernst als de geografische uitbreiding van de vervolging toegenomen, aldus de evangelische organisatie. Bijzonder slecht is de situatie in het Midden-Oosten. Alleen Israël staat de christelijke minderheid in het land toe, zich vrij te ontplooien.

Sinds 2002 bezet Noord-Korea de roemloze toppositie op de wereldwijde Ranglijst Christenvervolging. Ook in 2015 is dit de Staat die christenen het hardst vervolgt en onderdrukt. Van de geschatte 200.000 tot 400.000 ondergrondse christenen bevinden er zich tegen de 70.000 als ‘vijanden van het regime’ in de beruchte werkkampen, waar zij worden blootgesteld aan de meest wrede folteringen en zwaarste dwangarbeid.

Het gewelddadige jihadisme in het Midden-Oosten beheerst sinds midden 2014 de krantenkoppen. Naast de gewelddadige aanvallen zetten de sluipende islamisering en de daarmee samenhangende radicalisering van delen van de bevolking de christelijke minderheden onder toenemende druk.

Iran, dat in 2014 nog op nummer negen stond, is nu naar positie zeven opgeklommen. In tegenstelling tot landen als Syrië en Nigeria gaat de vervolging hier echter van de regering uit. Onder leiding van president Rouhani worden vaker dan vroeger vrijheidsstraffen opgelegd of worden zwaarwegende aanklachten tegen christenen ingediend, aldus Open Doors.

De gruweldaden van de Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië choqueerden de wereldopinie in 2014. De relatief hoge mate van vrijheid voor Syrische christenen in de tijd voor de burgeroorlog heeft door het kalifaat van de IS een absoluut dieptepunt bereikt. Met de hulp van jihadisten uit de hele wereld forceert de groepering het realiseren van islamitische principes zoals in de tijd van Mohammed.
Met het uitroepen van het kalifaat heeft de IS ook in delen van Irak zowel christenen als jezidi’s, sjiieten en leden van andere minderheden uit hun huizen en hun gebied verdreven en velen wreed vermoord of tot slaven gemaakt. Uit de Vlakte van Ninevé en de stad Mosoel, die door de IS worden beheerst, is de volledige christelijke gemeenschap zo goed als verdwenen.

‘In niet minder dan 18 van de 20 als hoogste ingeschaalde landen geldt “islamitisch extremisme” als de belangrijkste drijvende kracht achter de vervolging’, schrijven de auteurs van het onderzoek.
Egypte staat in de vervolgingsranglijst op positie 23 en de Palestijnse gebieden op 26, en daarmee nog vóór Jordanië (positie 30).

Achter elke plaatsing op de Ranglijst Christenvervolging staan kinderen, vrouwen en mannen, die dag aan dag ermee moeten leven dat zij voor hun bekering tot Jezus Christus kunnen worden bespied, mishandeld, gearresteerd of zelfs om het leven gebracht.

NAI.